Socialistische Partij

Paspoort kan minder duur

30-08-2006 * Volgens SP-Kamerlid Arda Gerkens kunnen paspoorten goedkoper worden als ter plekke, dus bij het aanvraag- en afgeefpunt, foto's worden gemaakt. Dit zal de onduidelijkheid voorkomen die is nu ontstaan na invoering van nieuwe richtlijnen voor de portretten. Legio foto's worden afgekeurd, soms zonder duidelijke opgaaf van reden. De minister treuzelt al maanden met een reactie op het voorstel van Gerkens.

Arda Gerkens Veel mensen ergeren zich aan de hoge kosten voor identiteitsbewijzen. Vooral na invoering van de nieuwe beveiligingsmethodes worden veel foto's afgekeurd en dat kost elke keer geld. Maar het plan van Gerkens biedt nog een voordeel. "Als de foto ter plekke wordt genomen dan weet je in elk geval zeker dat de persoon op de foto dezelfde is als die je voor je hebt. Dat verkleint de kans op fraude."

Gerkens verwacht een positieve reactie op haar idee. "Ik ben verbaasd dat de minister zo veel tijd nodig heeft om zo'n simpel plan te beoordelen." Zij zal vandaag nog eens verzoeken om spoed bij de beantwoording.