Koninklijke Nederlandse Schaakbond

De Nederlanders in actie op het WK studenten in Nigeria

Vijf Nederlandse schakers doen mee aan het wereldkampioenschap voor studenten in Nigeria. Thomas Willemze doet verslag van d Nederlandswe prestaties op www.jeugdteam.nl. De partijen kunnen worden gevolgd op http://www.chessworld.info/live/wucc2006.html.

Het Nederlandse team bij het vertrek op Schiphol: Marlies Bensdorp, Thomas Willemze, Alexander van Beek, Jan-Willem de Jong en Laura Bensdorp.

---

Tweede meesterresultaat voor Petra Schuurman

Petra Schuurman heeft tijdens het toernooi van Bratto (Italië) haar tweede meesternorm behaald. Ze scoorde 5½ uit 9 en was reeds na acht ronden zeker van de norm. In 2004 behaalde ze al een norm in het toernooi van Schwarzach.
Meer informatie over dit toernooi kunt u lezen op de website.
---

Schaakvereniging Almelo viert 75-jarig jubileum

De Schaakvereniging Almelo (SVA) bestaat 75 jaar. Reden om daar een feestelijk tintje aan te geven. De jubileumcommissie heeft daarom een aantal activiteiten op de rol gezet. Zo is er afgelopen zaterdag op het marktplein van Almelo door enkele leden een doorlopende simultaan gegeven tegen elke passant die maar wilde (en durfde). Dat bleek een groot succes.
Op 16 september a.s. wordt een snelschaaktoernooi over 9 ronden georganiseerd (1e ronde 5 minuten p.p., oplopend in de laatste ronde tot 13 minuten p.p.), aanmelding bij H. Zomer, tel.: 0546-852711 of hendrikzomer@zonnet.nl. Aansluitend wordt een receptie gehouden. Op 7 oktober wordt een jeugdschaak- en voetbaltoernooi georganiseerd. Tenslotte staat voor 25 november een feestavond gepland voor leden en genodigden.

De bakermat van de SVA lag 75 jaar geleden in het hart van Almelo. In een sigarenwinkeltje kwamen de schaakliefhebbers Kochler, Van Dijk, Netters en Schreuder tot de conclusie dat Almelo behoefte had aan een 'vrije schaakclub', die gericht zou zijn op goede prestaties van de leden en waarvan mensen van alle gezindten, rangen en standen lid zouden kunnen worden. Almelo kende op dat moment drie schaakclubs: de Almelose Schaakclub (ASC), de Christelijke Schaakclub en de Rode Toren, de club van socialistische huize. De nieuwe schaakvereniging kwam op 23 augustus 1931 officieel tot stand en heette aanvankelijk De Kampioen. Die naam maakte evenwel snel plaats voor Schaakvereniging Almelo. Vijf jaar na de oprichting sloten de Rode Toren en de Christelijke Schaakclub zich bij de SVA aan. In 1950 ging ook ASC op in de SVA.
De SVA is een springlevende schaakclub en is een van de grotere schaakverenigingen van het land. (HZ)

---

Harold wint kampioenschap van de RSB

Harold van Dijk heeft als hoogste ratinghouder (2244) zijn naam waargemaakt in het kampioenschap van de jubilerende RSB. Met vijf overwinningen en twee remises bleef hij Oscar van Veen een half puntje voor en nummer drie Joost van Rosmalen een vol punt. Hij mocht daarom terecht de hoofdprijs in ontvangst nemen van RSB-voorzitter Teun Koorevaar. Voor het volledige verslag lees hier verder.
---