Gemeente Breda

Water terug in Haven vóór zomer 2007

Het college van burgemeester en wethouders wil dat het water al vóór de zomer van 2007 terug is in de haven en dat de terrassen open kunnen. Ook hecht het college er waarde aan dat de extra maatregelen voor toekomstig diep water geen gevolgen hebben voor de eindoplevering van het project de Nieuwe Mark.

Het college stelt de gemeenteraad daartoe een aanpassing van het verkeersbesluit en een extra meerwerkopdracht van 95.000 voor om de planning van de werkzaamheden te halen. Dat betekent dat van januari tot en met juni 2007 geen doorgaand verkeer van zuid naar noord mogelijk is zodat sneller kan worden doorgewerkt. De oorspronkelijke planning was dat de Haven in het najaar 2007 pas klaar zou zijn.

Over de afsluiting is al overleg geweest met de ondernemers/eigenaren langs de Haven, winkeliersvereniging Brugstraten en de retailmanager. De ondernemers zijn overwegend blij met het voorstel en pleiten ervoor de Haven zo spoedig mogelijk definitief in te richten. Dat betekent dat het verkeer vanaf januari 2007 tot eind juni 2007 vanaf de zuidzijde tot aan de Baronesgarage kan doorrijden en vandaar alleen de binnenstad kan verlaten naar het zuiden toe. Verkeer vanaf de Haagdijk slaat vanaf september a.s. linksaf de Prinsenkade op.

De bestrating van de Nieuweweg en Haven gebeurt in delen van ca. 40 meter lang, waardoor bereikbaarheid van alle panden zoveel mogelijk in stand blijft.

Voortgang werkzaamheden

Na de start in mei 2005 is er hard gewerkt aan diverse onderdelen van de toekomstige haven. De eerste delen Tolbrug en Prinsenkade zijn inmiddels opengesteld voor langzaam verkeer. De voorbereiding van de extra maatregelen om in de toekomst diepliggend water te realiseren lopen naar wens en blijven ruim binnen de planning.

Ook financieel loopt het project tot nu toe goed in het gareel. Het toegevoegde meer- en minderwerk van het laatste half jaar blijft binnen de verwachtingen, waardoor de posten Onvoorzien en Risico slechts beperkt hoefden te worden aangesproken De Nadeelcompensatieregeling.is nu vastgesteld en de schadebeoordelingscommissie is benoemd. Naar verwachting zal de onafhankelijke schadebeoordelingscommissie in oktober met voorstellen komen.

Vanaf komend najaar starten de werkzaamheden voor de Nieuwe Mark op het deel nabij het pand Op de Trapkes en de aanleg van het verdiepte riool onder het toekomstige water nabij het gemaal. In dezelfde tijd zal er ook gewerkt worden aan de nieuwbouw van de projecten Loods M, Aan de kade en het gemaalgebouwtje.

Het hele project is naar verwachting in oktober 2008 gereed.

Breda, 30 augustus 2006