Gemeente Hilversum

Reïntegratie op de arbeidsmarkt vraagt om een andere aanpak

30 augustus 2006
De reintegratie op de arbeidsmarkt van uitkeringsgerechtigden kan veel effectiever en klantgerichter. Om die reden heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag ingestemd met een nieuwe reïntegratieverordening en de daarbij behorende beleidsregels. De nieuwe aanpak is verwerkt in het vandaag vastgestelde programma van eisen voor de aanbesteding van de vier basisinstrumenten voor reïntegratie: de Wisselwerkacademie, werkstages, actieve participatie en verloning.
In het licht van de nieuwe visie op reïntegratie heeft het college besloten het contract met Euroflex, dat per 1 september 2006 afloopt, niet te verlengen.

Meer doen voor baanzoekenden
De nieuwe reïntegratieverordening is aangepast aan het raadsbesluit van 8 februari waarin is besloten meer te doen voor baanzoekenden zonder een uitkering, meer specifiek voor allochtone vrouwen en allochtone partners in een gezin met een inkomen beneden 130% van het minimumloon.
De nieuwe beleidsregels sluiten aan op de reïntegratiemiddelen die in de afgelopen jaren nieuw ontwikkeld zijn (de vorige set beleidsregels dateert uit juli 2004). De mogelijkheden voor scholing zijn uitgebreid. Klanten mogen nu een kwart van hun inkomsten behouden, als ze beginnen met een deeltijdbaan, zodat ze geleidelijk kunnen opstappen naar een baan zonder uitkering. Op basis van de beleidsregels worden de reïntegratiemiddelen Wisselwerkacademie, werkstages, actieve participatie en verloning aanbesteed.

Nieuwe aanbesteding
Op 1 september 2006 lopen de contracten voor de vier reïntegratie onderdelen af. Afgesproken is om voor deze onderdelen een nieuwe aanbesteding te starten, zodat de nieuwe contracten per januari of februari 2007 in kunnen gaan. Bij de aanbesteding wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de criteria in de Reïntegratienota 2007-2010. Deze nota wordt begin 2007 aan de commissie Welzijn voorgelegd.

Het programma van eisen reguleert de aanbesteding van de nieuwe die rond januari/februari 2007 ingaan.
Meer maatwerk voor klanten en meer invloed van klanten op hun traject zijn belangrijke aandachtspunten. Voorts wordt van het basisinstrument verloning verwacht dat het meer diversiteit aan werk oplevert, meer begeleiding van de klant, meer ruimte voor training en scholing en een aanpak die de kans op een duurzame baan vergroot. Het programma van eisen wordt openbaar bij de publicatie van de aanbesteding.

Niet verlengd
Het contract met Euroflex loopt per 1 september 2006 af. In het licht van de gewenste reïntegratieaanpak heeft het college van burgemeester en wethouders besloten het huidige contract voor verloning met Euroflex niet te verlengen. De aanpak van Euroflex past niet in het nieuwe reïntegratiebeleid waarvoor het college nu een voorstel aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Nieuwe klanten die vanaf nu voor verloning in aanmerking kwamen, zullen nu een intensief begeleidingstraject krijgen aangeboden, opdat ze snel naar een baan doorstromen.