Gemeente Hilversum

Vragen CDA inzake vordering op Leefbaar Nederland

30 augustus 2006
Geacht college,

Algemeen:
Uit de pers hebben wij vernomen dat Leefbaar Nederland Failliet is en de gemeente Hilversum heeft nog een vordering uitstaan uit 2001.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 41 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad van Hilversum stellen wij u hieromtrent de volgende vragen.


1. Heeft het college kennis genomen van het bericht dat Leefbaar Nederland failliet is verklaard?

2. Is de berichtgeving juist dat onze gemeente één van de schuldeisers is?

3. Zo ja, voor welke diensten en op welke tijdstippen heeft u nota's verzonden en tot welke bedragen?

4. Wie was/waren de opdrachtgever(s) voor bovenvermelde diensten en aan wie waren bovenvermelde nota's gericht?
5. Welke invorderingsmaatregelen heeft u nadien getroffen?
6. Welke stappen neemt u of overweegt na het bedoelde bericht in vraag 1?

7. Wat is in het algemeen het invorderingsbeleid indien niet binnen de gestelde termijnen vorderingen de verschuldigde bedragen worden ontvangen?

Uw antwoorden zien wij met belangstelling tegemoet. Namens de CDA-fractie,
Marlies Hillen, raadslid

Antwoorden van burgemeester en wethouders


1. Het college heeft kennisgenomen van de perspublicaties met betrekking tot de financiële situatie die is ontstaan bij Leefbaar Nederland, en hetgeen de vereniging daarover zelf naar buiten brengt op haar website. Ons hebben nog geen berichten bereikt over een failliet verklaring.


2. De gemeente Hilversum heeft twee vorderingen op Leefbaar Nederland:


* OZB 2002 betreffende het partijbureau destijds gevestigd aan de Franciscusweg 345, middels verhogingen vanwege aanmaningen en betekenen dwangbevel in totaal EUR 1.309,-

* Proceskosten in hoger beroep (zie hiervoor het antwoord op vraag 5) in totaal EUR 1.007,-


3. Op 25 november 2001 heeft de vereniging Leefbaar Nederland schouwburg Gooiland gehuurd. Hiervoor is op 11 december 2001 een factuur gestuurd aan Leefbaar Nederland van fl. 14.266,43 / EUR 6.473,82. Met dagtekening 30 november 2002 is een aanslag OZB opgelegd van EUR 1.185,-


4. Opdrachtgever was Leefbaar Nederland.De nota was gericht aan Leefbaar Nederland.


5. In 2002 zijn 3 herinneringen, 1 aanmaning en 1 in gebreke stelling verzonden. Vervolgens is de vordering uit handen gegeven aan CMS Derks Star Busmann te Hilversum.
In januari 2005 is Leefbaar Nederland door de Rechtbank Hilversum veroordeeld tot betaling. Vervolgens heeft de deurwaarder de hoofdsom en bijkomende kosten geïncasseerd.
Vervolgens heeft Leefbaar Nederland hoger beroep in gesteld tegen het vonnis, maar het Gerechtshof heeft dit hoger beroep bij arrest afgewezen. Leefbaar Nederland is in hoger beroep verder veroordeeld tot betaling van de proceskosten in hoger beroep. Deze worden nu door de deurwaarder getracht te incasseren bij de Vereniging.

Voor het incasseren van de OZB wordt het wettelijke geregelde traject gevolgd.


6. De deurwaarder onderzoekt of de Vereniging nog enige middelen heeft en probeert op de bankrekening van de Vereniging beslag te leggen. Gelet op de recente krantenartikelen over de financiële positie van de Vereniging valt te betwijfelen of dit succes zal hebben.

Voor wat betreft de invordering van de OZB is het traject wettelijk geregeld, dit wordt gevolgd.


7. Alle facturen die via de afdeling GFA (dienst Bestuur) worden verzorgd ondergaan de volgende invorderingshandelingen:


* Vijf werkdagen na vervaldatum van een factuur, wordt door de afdeling GFA (dienst Bestuur) een herinnering verstuurd indien betaling uitgebleven is;

* Na veertien kalenderdagen na het versturen van de herinnering wordt een laatste verzoek tot betaling uitgestuurd, indien betaling uitgebleven is; Debiteur wordt ervan in kennis gesteld dat de vordering bij uitblijven van betaling uit handen wordt gegeven.

* Veertien kalenderdagen na het versturen van het laatste verzoek tot betaling wordt de vordering overgedragen aan het incassobureau Vesting Finance.

* Vesting Finance verstuurt een aanmaning met bijkomende kosten.
* Bij uitblijven van betaling overlegt Vesting Finance met GFA over het inzetten van verdere dwanginvordering. GFA raadpleegt de verantwoordelijke budgethouder.

Hilversum, 29 augustus 2006
Burgemeester en wethouders van Hilversum
De secretaris de burgemeester
J.H. van der Vegt E.C. Bakker