Leger des Heils

Eva den Hartog overleden

08/30/2006
Afgelopen zaterdagmorgen, 26 augustus 2006, is in Almere majoor mevrouw Eva den Hartog overleden. Zij is 83 jaar geworden. Eva den Hartog verwierf als officier van het Leger des Heils nationale en internationale bekendheid door haar werk in verschillende ontwikkelingslanden, met name tijdens de overstromingen in Bangladesh in 1974. Ook schreef zij een aantal boeken. Sinds 1970 was Den Hartog Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Amerikaanse evangelist Billy Graham noemde haar "one of the great people of our generation"; Jan Pronk, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking, bestempelde haar werk als "charitatief opvangwerk van hoge klasse". Eva den Hartog was verpleegkundige, toen zij in de jaren '40 haar opleiding tot heilsofficier begon. Na haar instelling diende zij enkele korpsen (kerkelijke gemeenten van het Leger des Heils) in Nederland, maar het grootste gedeelte van haar leven stond in het teken van zending en ontwikkelingssamenwerking.

In de jaren '70 gaf zij leiding aan The Christian Medical Team dat in Bangladesh, Thailand en Cambodja werkzaam was. Het team werd samengesteld uit en gesponsord door organisaties als het Leger des Heils, Tear Fund, World Relief en ZOA. Voor haar werk ontving Den Hartog behalve de Ridderorde onder meer twee Medailles van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis.

Van 1979 tot 1984 was Eva den Hartog officier van het Leger des Heils in Amerika (The Salvation Army) en daar onder meer werkzaam als Overseas Mission Coordinator. Door middel van haar publicaties en vele lezingen bracht zij het werk van het Leger des Heils en haar persoonlijke motivatie om daarin te getuigen van Gods liefde onder de aandacht van een wereldwijd publiek. Ook had zij zitting in een aantal comité's van aanbeveling van verschillende organisaties op het gebied van internationale hulpverlening. Na haar pensionering keerde Eva den Hartog terug naar Nederland. Het laatste jaar van haar leven woonde ze in Buitenhaeghe, het zorgcentrum van het Leger des Heils in Almere.