Politie Midden- en West Brabant

Politie houdt drie personen aan voor draaiend drugslab

SPRUNDEL, 30 augustus 2006

In een onderzoek naar de productie en handel van synthetische drugs heeft de politie dinsdagmiddag drie mannen aangehouden. In een woning net over de grens, in België, werd een draaiend XTC-laboratorium aangetroffen. Politie- en justitie in Nederland en België hebben in dit onderzoek nauw samengewerkt om deze vorm van grensoverschrijdende criminaliteit aan beide kanten van de grens effectief te kunnen aanpakken.

De Belgische federale politie hield s middags bij het XTC-lab in Klein Horendonk (België), een 45-jarige man uit Sprundel aan. Een 42-jarige man uit St. Willebrord werd bij zijn woning aangehouden door het rechercheteam. In Den Haag hield de politie een 39-jarige Rotterdammer aan. Zij worden er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de productie van en handel in synthetische drugs.

In het draaiende laboratorium trof het team tien diepvriezers aan met daarin eindfabrikaat voor 150 kg zuivere XTC, hetgeen goed is voor
1.900.000 tabletten. Ook werd er nog 30 kg amfetaminepoeder aangetroffen van een vorige productie, goed voor 360.000 tabletten. De totale handelswaarde binnen het criminele milieu ligt rond de 11 miljoen euro.

Bij de doorzoekingen op locaties in Sprundel, St. Willebrord en Rotterdam nam de politie drie dure autos en twee motoren in beslag. Ook werd er op verschillende plaatsen grote bedragen in contant geld aangetroffen en in beslag genomen. Politie en justitie hebben beslag gelegd om te voorkomen dat de verdachten hun vermogen buiten het bereik van de Staat brengen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kunnen deze geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden voldaan.

De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling was eveneens met experts ter plaatse om samen met de Belgische collegas op een veilige manier het lab te ontmantelen. Vanwege de risicos voor de omgeving, die een soortgelijk XTC-laboratorium met zich meebrengt, hechten de politie en het OM er ook groot belang aan om deze gevaren zo snel en zo veilig mogelijk op te heffen. In totaal zijn in Nederland 50 mensen ingezet bij de aanhoudingen en doorzoekingen op Belgisch grondgebied waren zon 30 politiemensen op de been. De rechercheurs van de unit Zware Criminaliteit kregen bijstand van de politie Haaglanden en de politie Brabant-Noord.

Tijdens het onderzoek is er intensief samengewerkt tussen politie- en justitie in Nederland en België. Hierdoor kan deze vorm van grensoverschrijdende criminaliteit aan beide kanten van de grens effectief worden aangepakt. Twee verdachten, de man uit Rotterdam en de man uit Sprundel, zullen in België worden vervolgd op verdenking van de productie van synthetische drugs op Belgisch grondgebied.

Auteur: Manon Erkens