GroenLinks

Nederland moet met doodstraf bedreigde Palestijnse arts steunen

30 augustus 2006

GroenLinks stelt vragen aan de ministers Bot en Verdonk over de detentie van Ashraf Jumaa in Libië. Sinds eind januari 1999 zit de Palestijnse arts Ashraf Jumaa in een Libische cel. Hij zou honderden kinderen opzettelijk besmet hebben met het HIV-virus. Zijn naaste familie heeft onderdak gekregen in Nederland. Inmiddels is bekend dat het Libische openbaar ministerie de doodstraf eist tegen Ashraf. Ook zou de gezondheidstoestand van Ashraf slecht zijn. Zijn ouders en zusters zijn inmiddels ten einde raad.

GroenLinks wil van de ministers Bot en Verdonk weten welke diplomatieke acties er zijn ondernomen om Ashraf vrij te krijgen en naar Nederland over te brengen.

GroenLinks, Den Haag 30 augustus 2006

Femke Halsema
Farah Karimi

Schriftelijke vragen van de leden Halsema en Karimi (beiden GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over de rechtszaak tegen een Palestijnse arts in Libië


1. Kent u de berichten over de Libische rechtszaak tegen de Palestijnse arts Ashraf Jumaa, waarvan zijn naaste familieleden in Nederland verblijven?

2. Klopt het bericht van advocate Liesbeth Zegveld dat Ashraf Jumaa in een slechte fysieke conditie verkeert? Kunt u aangeven onder welke omstandigheden Ashraf Jumaa in Libië gedetineerd is?
3. Wat heeft u tot nu toe in het diplomatieke verkeer met Libië ondernomen om het lot van Ashraf Jumaa te verbeteren? Heeft u al pogingen ondernomen om de Libische autoriteiten te bewegen tot vrijlating van Ashraf Jumaa en om hem naar Nederland over te brengen? Zo nee, waarom niet?

4. Bent u het met ons eens dat Nederlandse diplomatieke actie dringend gewenst is gezien het feit dat tegen Ashraf Jumaa de doodstraf wordt geëist, zijn slechte fysieke toestand en de radeloosheid van zijn in Nederland verblijvende familieleden?

Den Haag, 30 augustus 2006

«