Gemeente Gouda


persbericht: voorbereidingen wmo in volle gang (30/08/2006)

Op 1 januari 2007 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning van kracht. De gemeente krijgt met de invoering van de Wmo een regierol op het gebied van wonen, zorg en welzijn. De Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en het onderdeel huishoudelijke verzorging uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gaan op in de Wmo. Om er voor te zorgen dat dit allemaal goed geregeld is voor
1 januari 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders de verordening maatschappelijke ondersteuning 2007 en de verordening Wmo-raad vastgesteld. Beide verordeningen moeten defintief vastgesteld worden door de gemeenteraad.

verordening maatschappelijke ondersteuning 2007 In de verordening maatschappelijke ondersteuning staat omschreven hoe Gouda omgaat met de hulp bij het huishouden en de Wvg-voorzieningen. Belangrijkste uitgangspunt hierbij is, dat het huidige voorzieningenniveau voor de klant zoveel mogelijk gehandhaafd blijft. In principe verandert er dus voor de cliënten zo min mogelijk. Wel kunnen zij vanaf 1 januari 2007 voor wvg-voorzieningen en hulp bij het huishouden terecht bij de Stadswinkel, infopunt Zorg en Welzijn. De verordening is voor advies voorgelegd aan een aantal Goudse adviesraden en de wijkteams.

verordening wmo-raad
De gemeente bedenkt niet alleen hoe de Wmo er in Gouda uit moet zien. Een belangrijk onderdeel van de Wmo is burger- en cliëntenparticipatie. Voor het ontwikkelen van de Wmo is het nodig dat vele betrokken partijen meedoen en meepraten over de invulling van de wet in Gouda. In oktober wordt de Wmo-raad geïnstalleerd. De Wmo-raad heeft een raadplegende en adviserende rol bij de totstandkoming en uitvoering van de wet.

verdere voorbereidingen
De gemeente moet de komende periode zorgaanbieders gaan selecteren die voor de hulp bij het huishouden hun diensten gaan aanbieden. Hiervoor is samen met twaalf andere gemeenten in de regio een aanbestedingsprocedure gestart. Lokale wensen binnen de huishoudelijke verzorging blijven bij de gezamenlijke aanbesteding gewaarborgd.

wmo
De Wmo heeft als doel dat iedereen kan deelnemen in de maatschappij. Meedoen is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Problemen en beperkingen kunnen hindernissen vormen om volop in de maatschappij te participeren. De Wmo wil mensen in staat stellen om mee te doen, zodat mensen zich beter kunnen redden.

meer informatie over de Wmo: www.gouda.nl/wmo