Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DL. 2006/2040
datum : 30-08-2006
onderwerp : Verlenging uitrijdperiode mest en scheuren grasland bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de maatregelen die ik heb genomen met betrekking tot het Besluit gebruik meststoffen in verband met de extreme weersomstandigheden van deze zomer.

Afgelopen weken ben ik door diverse landbouworganisaties verzocht het mestbeleid dit jaar op onderdelen te versoepelen in verband met de uitzonderlijk droge maand juli en de uitzonderlijk natte maand augustus.

Later uitrijden
Een aanzienlijk aantal percelen met graan, pootaardappelen en bollen is nog niet geoogst vanwege de regen van de afgelopen weken. Hierdoor is najaarsbemesting op deze percelen nog niet mogelijk geweest. Omdat op zand- en lössgronden maar tot 1 september gemest mag worden, komen akkerbouwers in de knel.
Op grasland speelt dat door de droogte in juli en de onophoudende regen in augustus agrariërs niet de mogelijkheid hebben volgens de 'goede landbouwpraktijk te bemesten'. Door de volle mestopslagen zien agrariërs zich genoodzaakt de mest uit te rijden op percelen waar dat nog wel mogelijk is in plaats van de mest volgens plan goed te verdelen over het bedrijf. In Limburg wordt dit probleem versterkt door de uitbraak van blauwtong. Door het nachtelijk opstalgebod in het 20 km gebied rond Kerkrade komt meer mest in opslag dan onder normale omstandigheden.

Scheuren grasland
Daarnaast is op een aantal percelen gras ernstig beschadigd door de droogte.
Na de regelval is op een deel van deze percelen gras van slechte kwaliteit opgeschoten.
De mestregelgeving verbiedt het vernietigen van grasland op zandgrond in deze periode. Hierdoor kan grasland niet vernieuwd worden, terwijl de opbrengst aanmerkelijk minder is dan onder normale omstandigheden.

Vrijstelling
Gelet hierop heb ik besloten de uitrijdperiode voor dierlijke mest op percelen op zand- en lössgrond met grasland, graan, bollen of pootaardappelen met twee weken te verlengen tot 15 september aanstaande. Daarnaast sta ik in de periode van 1 oktober tot en met 15 oktober a.s. het scheuren van grasland toe, indien grasland op percelen grotendeels dood is of indien 30% bestaat uit kweekgras.

Voor de voorwaarden die gekoppeld zijn aan deze vrijstelling verwijs ik naar de Vrijstellingsregeling Besluit gebruik meststoffen extreme weersomstandigheden 2006.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman