Artsen zonder Grenzen


Kindersterfte Angolese regio Xa-Muteba onacceptabel hoog

30/08/2006 15:14 -- Artsen zonder Grenzen is zeer bezorgd over de hoge kindersterfte in de Angolese regio Xa-Muteba. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat daar bijna drie maal zoveel kinderen jonger dan vijf jaar sterven als gemiddeld in ontwikkelingslanden. Artsen zonder Grenzen roept de overheid op de gezondheidszorg in afgelegen regio's als Xa-Muteba te verbeteren.

foto: Marina Canepa Het is al vier jaar vrede in Angola. Het land is rijk dankzij de grote olie- en diamantvoorraden. Toch is er nauwelijks aandacht voor gezondheidszorg op het platteland. In Xa-Muteba bijvoorbeeld sterven iedere dag 2,8 van de 10.000 kinderen jonger dan vijf jaar. Dat cijfer ligt boven de internationaal geaccepteerde norm (2 per 10.000 per dag) voor een noodsituatie.

De meeste kinderen in Xa-Muteba sterven aan malaria, maar de autoriteiten slaan grote delen van het platteland voorlopig over bij de invoering van de enige nog werkende behandeling tegen de ziekte.

Verder doen de autoriteiten te weinig aan vaccinatie tegen mazelen. Nog niet de helft van de kinderen die sinds de oorlog is geboren in Xa-Muteba, is gevaccineerd is tegen mazelen.

Ook gebrekkige zorg voor zwangere vrouwen veroorzaakt veel kindersterfte. 173 van de 435 vrouwen die in de afgelopen weken een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Xa-Muteba bezochten, vertelden dat ze een kind hadden verloren bij de geboorte of tijdens het eerste levensjaar.

Door het gebrek aan overheidsklinieken zijn zwangere vrouwen afhankelijk van privé-klinieken. Die zijn meestal veel te duur en vaak slecht van kwaliteit. Een groot aantal zwangere vrouwen wordt daardoor niet medisch gecontroleerd en heeft geen zorg bij complicaties. Daardoor blijven zwangerschap en bevalling zeer riskant in Xa-Muteba.

Artsen zonder Grenzen vindt de gezondheidssituatie op het Angolese platteland onacceptabel en roept de regering dringend op meer te investeren in medische zorg voor de regio's.

Artsen zonder Grenzen heeft vier internationale medewerkers in Xa-Muteba en werkt in een gezondheidscentrum en twee gezondheidsposten.

Wat doet Artsen zonder Grenzen in Angola? >>
Bekijk een samenvatting van het rapport in engels (Word-document) >> Bekijk het volledige rapport in engels (PDF) >>