Productschap Margarine


30.08.2006

Nieuwe EU-regels voor additieven, enzymen en aroma's

De Europese Commissie heeft een aantal ontwerpverordeningen opgesteld die moeten leiden tot harmonisatie in de wetgeving voor het gebruik van additieven, enzymen en aroma's in de voedingsmiddelenindustrie. Bestaande Europese regels worden herzien en aangepast aan de laatste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Bovendien doorlopen additieven, enzymen en aroma's straks eenzelfde toelatingsprocedure.

Additieven
Het voorstel heeft tot doel de wetgeving voor levensmiddelenadditieven te vereenvoudigen door de beginselen, procedure en goedkeuringen in een verordening samen te brengen. De positieve lijst van toegelaten additieven wordt bijgewerkt, waarbij de EFSA de veiligheid van additieven zal beoordelen. Bovendien is het voorstel om additieven die geheel of gedeeltelijk uit genetisch gemodificeerde organismen bestaan of daarmee zijn geproduceerd toe te laten volgens Verordening 1829/2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders.

Enzymen
Op dit moment bestaat nog geen Europese wetgeving voor enzymen in de voeding en nationale richtlijnen hierover lopen sterk uiteen. Daarom heeft de Europese Commissie een voorstel opgesteld voor Europese regels ten aanzien van de beoordeling, toelating en controle op het gebruik van enzymen in voedingsmiddelen. Er moet een positieve lijst komen van alle enzymen die zijn toegestaan voor technische doeleinden, gebaseerd op een wetenschappelijke beoordeling door de EFSA.

Bovendien stelt de EC voor regels op te stellen voor de etikettering van enzymen die geen proceshulpstof zijn maar die in het eindproduct nog een functie hebben. Enzymen met een technologische functie in het eindproduct moeten met naam en functie (bijvoorbeeld stabilisator) opgenomen worden in de ingrediƫntendeclaratie.

Aroma's
De EC stelt voor om ook de richtlijnen voor de verwerking van aroma's (88/388/EEC) aan te passen aan nieuwe technische en wetenschappelijke inzichten. Er komen duidelijkere regels voor bepaalde stoffen die niet als zodanig aan levensmiddelen mogen worden toegevoegd, maar die van nature aanwezig zijn in aroma's. Zo worden maximumgehalten van deze stoffen voorgesteld voor een beperkt aantal voedingsmiddelen. Definities voor aromastoffen en de bereiding en verwerking ervan worden aangescherpt. Zo gaan voor het gebruik van de term 'natuurlijke aromastof' duidelijkere regels gelden.

Toelatingsprocedure
In de ontwerpverordening wordt voorgesteld om voor additieven, enzymen en aroma's een uniforme evaluatie- en toelatingsprocedure vast te stellen. Deze procedure moet doeltreffend, verkort en transparant zijn. Zo moet het gebruik van additieven in voedingsmiddelen nu nog zowel door de Raad als door het Parlement worden goedgekeurd. Voorgesteld wordt dat straks de Europese Commissie een positieve lijst zal beheren, waarbij lidstaten inspraak hebben via het Standing Committee on the Food Chain. Het Europees Parlement kan daar vervolgens een eindoordeel over vellen. De toelatingsprocedure wordt zo verkort.