GroenLinks

Oproep aan Ross: belofte maakt schuld

30 augustus 2006

Vijf politieke partijen en 3 wethouders van de grote steden roepen staatssecretars Ross op om de gemeenten voldoende budget te geven voor de thuiszorg.

Een groot deel van de thuiszorg gaat op 1 januari 2007 over naar gemeenten. Staatssecretaris Ross heeft beloofd dat gemeenten voldoende budget krijgen om die taak waar te maken. "Er is op geen enkele manier sprake van een bezuiniging of efficiencykorting", zo stelde zij in de Eerste Kamer. Die belofte maakt de staatssecretaris niet waar.

De vraag naar thuiszorg is in 2006 gestegen. Zelfs zoveel dat thuiszorgaanbieders tijdens de afgelopen hete zomer een cliëntenstop invoerden. Dat probleem lost Ross (gedeeltelijk) op: er is 95 miljoen euro uitgetrokken om de knelpunten aan te pakken. Maar gemeenten zitten straks met de gebakken peren. Want het budget dat zij overgeheveld krijgen, is gebaseerd op 2005; een budget dat dus totaal niet berekend is op de gegroeide vraag.

Wat dat betekent, laat zich raden. Hoge eigen bijdrages om het tekort nog enigszins te beperken en groeiende wachtlijsten. Dat vinden wij niet acceptabel. Dat is ons niet beloofd.

Het CDA heeft de mond vol van vertrouwen. Een eerste voorwaarde voor vertrouwen is doen wat je zegt. Daarom roepen wij staatssecretaris Ross op haar woord te houden. Er mag op geen enkele manier worden bezuinigd over de rug van gemeenten en cliënten.

Naïma Azough, GroenLinks
Bert Bakker, D66
Agnes Kant, SP
André Rouvoet, ChristenUnie
Gerdi Verbeet, PvdA
Bert van Alphen, wethouder Den Haag
Cees van Eijk, wethouder Utrecht
Marijke Vos, wethouder Amsterdam

«