Villeroy & Boch

augustus 2006

Villeroy & Boch :

Al wandelend kunst beleven op de Brabantse kunstroute "Tempus Arti Contemporary"

De installatie Wasruimte van de Nederlandse kunstenaarsgroep Still Even brengt kunst, natuur en moderne sanitaire keramiek op verrassende en indrukwekkende wijze samen. Bezoekers kunnen dit meemaken en beleven tijdens een wandeling langs de kunstroute Tempus Arti contemporary.
Zuiverheid - harmonie - nieuwe dimensie - zo definieert deze kunstenaarsgroep haar filosofie. Het passende "materiaal" voor hun nieuwste werk vonden zij in de serie sanitaire producten Edition Pure Basic. Dat is geen toeval, want puurheid - zuiverheid - harmonie zijn stijlkenmerken van deze producten van Villeroy & Boch, die door Still Even vanuit geheel nieuwe gezichtspunten aanschouwelijk worden gemaakt.

De "Tempus Arti-route" loopt dit jaar door de provincie Vlaams Brabant, die de hoofdstad Brussel omsluit. De route loopt langs 18 geselecteerde locaties, en verbindt historische plaatsen, gebouwen en de natuur. Kunstenaars uit Frankrijk, de VS, Nederland, België, Duitsland, Spanje, Griekenland, Cyprus, China en Zwitserland spannen de boog tussen historie, natuur en kunst in de vorm van vijftig installaties op de route. De route is van 6 augustus tot en met 17 september 2006 open en kan wandelend of fietsend worden bezocht. De route begint in de Sint-Aldegondisstraat 28 in 3400 Overwinden (Landen) in België.

De kunstenaarsgroep "Still Even" uit Nederland werd uitgekozen om een gedeelte van een oud park in Rufferdinge een nieuw gezicht te geven. Majestueuze kastanjebomen, groen grasland en de rivier inspireerden de kunstenaars Kho Eng Tie en Gerda Maas tot een installatie, die door haar contrasten in eerste instantie verwarring schept. In de oorspronkelijke natuur met haar vrije, speelse vormen werd een serie van nadrukkelijk strak gevormde wastafels met armaturen van Villeroy & Boch geplaatst. Ze zijn ingespannen in een rechthoekig metalen frame dat de zuivere, puristische vorm van Edition Pure Basic (.molldesign.) en de armaturenserie Cult nadrukkelijk versterkt.

De installatie werd in de directe nabijheid van de rivier geplaatst en wordt in het water weerspiegeld. Wastafels en kranen "kijken uit" op het voor hun gebruik onmisbare element water. Op het eerste gezicht zinloos, staan de wastafels op een plek waar bezoekers dat niet verwachten. Dit schept verwarring, maakt echter gelijktijdig een nieuwe manier van kijken mogelijk. Hier ligt de sleutel tot de zin, of de boodschap van de installatie.

Mocht de naam van de installatie "Wasruimte" ("Space for Washing") in eerste instantie onmiskenbaar duiden op de verbinding van het water met de wastafels, het spiegelbeeld heeft een betekenis van een "hogere orde", is "dubbelzinnig". Zuiveren heeft niet alleen met het lichaam te maken, maar even goed met de geest, die moet worden gezuiverd om nieuwe gedachten te verzamelen. Dat vereist klare en kalme vormen, die in de natuur nauwelijks te vinden zijn. Men vindt deze vormen wel in de beteugelde en ingetogen natuur van Japanse Zen-tuinen uit de Aziatische traditie, maar de twee kunstenaars werken bewust met moderne vormen en kozen een "product". In zijn nieuwe context van verhoogde gelijkvormigheid, abstractie, rust en demonstratieve weerspiegeling leiden zij de kijker op een bijzondere wijze tot contemplatie, ontspanning en "reflexie".

Voor informatie en het routeplan kijk op de site van de Organisatie Tempus Arti www.tempus-arti.org.

Informatie voor persvertegenwoordigers:

Sylvie Rauch
Villeroy & Boch
Produkt-Presse en Public Relations
tel. + 49 (0) 6864-81-1328
fax: + 49 (0) 6864-81-2692
Email: praktikant.pr@villeroy-boch.com