Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ross wil jeugdsportfondsen in grote steden

Persbericht, 30-8-2006

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) trekt de komende drie jaar in totaal bijna negen ton uit voor het instellen van lokale Jeugdsportfondsen. Dankzij deze fondsen kunnen kinderen uit kansarme gezinnen lid worden van een sportvereniging.

In de Kamer liet Ross vanmiddag weten dat het geld besteed moet worden aan het verspreiden van Jeugdsportfondsen in heel Nederland. Ross wil dat er in 2009 in zoveel mogelijk provincies, grootstedelijke regio's en grote steden een Jeugdsportfonds is dat op basis van eigen fondswerving kan voortbestaan. De landelijke stichting Jeugdsportfonds krijgt tot medio 2009 maximaal 856.257 euro om de doelen te bereiken.

Volgens Ross is de impuls niet is bedoeld om rechtstreeks de bestaande lokale Jeugdsportfondsen te subsidiëren. `Dat is een lokale verantwoordelijkheid', aldus Ross.
De lokale Jeugdsportfondsen moeten aansluiten bij de provinciale jeugdzorg en het preventief jeugdbeleid. Momenteel bestaan er al lokale Jeugdsportfondsen in de provincies Limburg, Utrecht en Zuid-Holland en bij de gemeenten Amsterdam/Zaanstad, Tilburg, Alphen a/d Rijn, Aalsmeer, Den Helder en Den Bosch. Er wordt nu hard gewerkt aan dergelijke fondsen in Friesland, Groningen en Zeeland, Drenthe en de gemeenten Zwolle, Almere, Gelderland (Nijmegen, Arnhem Apeldoorn), Haarlem en Rotterdam.

Ross gaat ervan uit dat dankzij de impuls voor de lokale Jeugdsportfondsen de sportdeelname van jongeren in achterstandsituaties gaat groeien. Dit is één van de doelstellingen uit de Sportnota Tijd voor Sport, die de staatssecretaris vorig jaar heeft uitgebracht. Een Jeugdsportfonds betaalt de contributie van de sportclub en sportuitrusting voor kinderen die graag willen sporten (tot een maximum van 225 euro per kind per jaar), maar van wie de ouders te weinig geld hebben. De aanvraag voor het geld vindt plaats via professionals in het onderwijs, de jeugdhulpverlening en welzijnsinstellingen. Ouders kunnen zelf geen aanvraag indienen.