Platform Detailhandel Nederland

Europese Commissie krijgt schoen niet weggepoetst uit politieke arena

Het Platform Detailhandel Nederland is onaangenaam verrast dat de Europese Commissie haar plannen voor importheffingen op schoenen uit China en Vietnam weer uit de kast heeft gehaald. Het derde voorstel wijkt nauwelijks af van het vorige voorstel dat door een grote meerderheid van lidstaten en de Nederlandse detailhandel eerder resoluut is afgewezen. Op deze manier lijkt de Europese Commissie hoog spel te spelen.

Het is onduidelijk waarom de Europese Commissie na twee keer bakzeil halen het weer probeert met een nauwelijks gewijzigd voorstel. Het voorstel is overtuigend afgewezen, maar een verklaring kan zijn dat lidstaten nu wel bereid zijn het oude voorstel goed te keuren. Dit lijkt niet voor de hand te liggen.

De Nederlandse overheid, in het bijzonder de staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip heeft zich tot nu toe fel verzet tegen de invoering van nieuwe definitieve antidumpingsmaatregelen waarmee de belangen van Nederlandse winkeliers, en consumenten uiterst serieus genomen worden. Het welvaartsverlies is alleen al voor Nederland bijna 40 miljoen euro per jaar. In de totale Europese Unie komt dit bedrag neer op ruim 330 miljoen euro. Een rekening die betaald moet worden voor het gewin van enkele verouderde Zuid-Europese industrieën.

Het Platform Detailhandel Nederland is blij dat de Nederlandse overheid ruggegraat toont en spoort Van Gennip aan door te gaan op het uitgedragen beleid. Ook roept het Platform andere Europese lidstaten op hun poot figuurlijk stijf te houden en niet te zwichten voor de druk van de Europese Commissie en enkele grote Zuid-Europese lidstaten.


----------

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.