Provincie Zuid-Holland

Meer aandacht voor probleemgezinnen

Jeugdzorg in Zuid-Holland 2007

De provincie Zuid-Holland gaat extra investeren in vroegtijdige zorg voor gezinnen met problemen en vroegtijdige hulp aan jonge kinderen die bescherming nodig hebben. Want hoe sneller de hulp wordt geboden, hoe groter de kansen voor jongeren zijn. Het Bureau Jeugdzorg en de jeugdzorgaanbieders gaan intensiever samenwerken met de consultatiebureaus, de GGD, de jeugdgezondheidszorg en de gemeenten.

Om in de groeiende vraag naar jeugdzorg te voorzien, krijgt de provincie jaarlijks 10 miljoen euro extra van het rijk. Maar Provinciale Staten stellen ook eigen middelen beschikbaar om probleemgezinnen snel te helpen, bijvoorbeeld door de inzet van Thuiszorg. Vanaf 2007 gaat het om jaarlijks 800.000 euro extra voor de vroegtijdige zorg en vroegtijdige hulp. Overigens worden de Zuid-Hollandse wachtlijsten jeugdzorg volgens plan nog in 2006 weggewerkt.

Resultaten jeugdzorgdriedaagse
Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben in februari 2006 een jeugdzorgdriedaagse gehouden. Van bijna 300 (ex)cliënten, hun familieleden en medewerkers van de jeugdzorg hebben zij gehoord wat er te verbeteren is in de jeugdzorg. De meeste problemen die werden gemeld hadden te maken met de wachtlijsten en het gebrek aan samenwerking tussen instellingen. De verbeterpunten en aanbevelingen zijn meegenomen in het Uitvoeringsprogramma Jeugd 2007.

Gesloten jeugdzorg

De provincie Zuid-Holland wil de plaatsing van jongeren zonder straf in een justitiële opvanginrichting zoveel mogelijk beperken. En is daarom voorstander van de ontwikkeling van vernieuwend, intensief zorgaanbod voor jongeren met ernstige (gedrags)problemen. Landelijk is in 2006 wetgeving voorbereid die ertoe moet leiden dat vanaf 2007 gesloten jeugdzorg mogelijk is, en ook voor jongeren met crimineel gedrag gedragsbeïnvloedende maatregelen toegestaan zijn. Op dit terrein zijn in Zuid-Holland drie pilots ontwikkeld die in 2007 worden voortgezet. De pilots worden ontwikkeld en uitgevoerd door de jeugdzorgaanbieders Horizon, de Hoenderloo Groep en Harreveld.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22