Vluchtelingenwerk Nederland

30-08-2006 / persbericht

VluchtelingenWerk Nederland: 'Evaluatie wet maakt noodzaak aanpassing asielprocedure duidelijk'

VluchtelingenWerk vindt dat de huidige asielprocedure kan leiden tot onterechte afwijzing van asielzoekers. Dit kan tot gevolg hebben dat zij teruggestuurd worden naar een levensbedreigende situatie. Het eindadvies van de Commissie Evaluatie Vreemdelingenwet 2000 bevestigt een aantal van de zorgen die VluchtelingenWerk Nederland al langere tijd rond de wet heeft.

De door de commissie voorgestelde verlenging van de 48-uurs procedure, waarbinnen nu bijna de helft van alle asielaanvragen wordt afgewezen, zou een oplossing kunnen zijn om de asielprocedure zorgvuldiger te maken. Zo'n verlenging is echter niet het antwoord op alle problemen. Doordat de rechter maar beperkt mag toetsen, en nieuwe feiten en omstandigheden onder de nieuwe wet niet meer in de procedure mogen worden meegenomen, kunnen fouten tijdens de asielprocedure niet meer worden hersteld.

Alhoewel ook VluchtelingenWerk van mening is dat de normale asielprocedure korter moet, benadrukt de organisatie dat niet het tijdspad, maar zorgvuldigheid voorop moet staan. VluchtelingenWerk wil graag meedenken over veranderingen die in de uitvoering van de wet doorgevoerd moeten worden. De organisatie introduceerde in 2004 een alternatief model voor de asielprocedure. De adviezen van de commissie zijn in lijn met dit model.

`Het eindadvies van de commissie zou voor de minister aanleiding moeten zijn nu daadwerkelijk iets te doen aan de asielprocedure', stelt directeur Edwin Huizing van VluchtelingenWerk. Al eerder leverden diverse organisaties, waaronder de Advies Commissie voor Vreemdelingen Zaken, commentaar op de gebreken in de 48-uurs procedure.