Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : IZ. 2006/1609
datum : 30-08-2006
onderwerp : Formele indiening Nationale Plattelandsstrategie bijlagen : 2

Geachte Voorzitter,

In vervolg op de bespreking van de concept-Nationale Plattelandsstrategie (NPS) in het algemeen overleg van 14 juni jl. over de Landbouw- en Visserijraad, stuur ik u ter kennisname de versie van de NPS die Nederland eerder deze maand formeel bij de Europese Commissie heeft ingediend. Deze jongste versie wijkt op hoofdlijnen niet af van de tussenstand die ik u op 22 mei jl. heb doen toekomen (Tweede Kamer, vergaderjaar 2005-2006, 29 717, nr. 3).

Het is nu aan de Commissie om een formeel oordeel over de Nederlandse strategie uit te spreken. De Commissie heeft ten aanzien van de NPS geen goedkeuringsbevoegdheid, maar het commentaar van de Commissie is wel van belang met het oog op het vaststellen van het programma (POP), dat immers wel formeel door de Commissie dient te worden goedgekeurd. De NPS vormt op grond van de Europese Plattelandsverordening een referentiedocument voor het opstellen van het programma.

Ik maak van deze gelegenheid gebruik om u tevens te melden dat de Commissie ons informeel ervan in kennis heeft gesteld dat het bedrag dat Nederland de komende periode uit het Plattelandsfonds zal ontvangen, circa EUR 490 miljoen zal bedragen (inclusief modulatie); dit is ruim EUR 50 miljoen meer dan zich eerder liet aanzien. Een formele beschikking van de Commissie hierover wordt op korte termijn verwacht.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman
Bijlagen
Nederlandse Plattelandsstrategie 2007-2013
Nederlandse Plattelandsstrategie 2007-2013 - Bijlagen