Gemeente Breda

Oosterhout en Breda gaan samenwerken voor belastingen

belastingaanslag euro

De gemeenten Breda en Oosterhout gaan vanaf 1 juli 2007 samenwerken op het gebied van gemeentelijke belastingen. Dat besloten de beide colleges van burgemeester en wethouders gisteren. De colleges geven opdracht om een bedrijfsplan te ontwikkelen, waarin nadere details zoals de kostenverdeling uitgewerkt worden.

Uitgangspunt bij de samenwerking is dat de dienstverlening aan de burgers dezelfde blijft en zelfs wordt verbeterd.

De samenwerking betreft - naar verwachting vanaf 1 juli 2007 - de volgende terreinen: heffing en invordering van gemeentelijke belastingen en de uitvoering van de Wet WOZ (waardering onroerende zaken). Ook de afhandeling van kwijtschelding en de beroepen tegen de Wet WOZ vallen daaronder. De ontwikkelingen rond gemeentelijke belastingen zijn de laatste jaren steeds omvangrijker en ingrijpender geworden. De complexiteit van de uitvoering van de Wet WOZ is groot, bijvoorbeeld omdat de van oorsprong 4-jaarlijkse herwaardering is veranderd. Nu moet jaarlijks de waarde van onroerende zaken worden vastgesteld via een beschikking. Dit vergt extra investeringen in capaciteit en automatisering.

De gemeente Oosterhout verzocht najaar 2005 de gemeente Breda om gezamenlijk de mogelijkheden en voorwaarden voor de samenwerking te onderzoeken. Daartoe werd door de colleges een intentieverklaring getekend. Uit het onderzoek bleek de haalbaarheid voor samenwerking.

Voordelen

Voordelen van de samenwerking zijn de uitwisseling van kennis en ervaring, waarborgen van de continuïteit van de bedrijfsvoering, het vergroten van de efficiency en de effectiviteit bij de uitvoering van belastingprocessen, gezamenlijke aanbesteding en tijdige levering van producten aan de burger. De gemeenten behouden hun autonomie op het gebied van beleidsvraagstukken. Het gaat puur om de uitvoering.

De gemeente Oosterhout gaat gebruik maken van het Bredase automatiseringssysteem en de Bredase werkprocessen, die volgens de ISO-norm gecertificeerd zijn. Daaruit vloeit voort dat mogelijk twaalf belastingmedewerkers bij de gemeente Breda gaan werken. De samenwerking wordt gefinancierd vanuit de beschikbare budgetten.

De dienstverlening aan de Oosterhoutse burger blijft vanuit Oosterhout plaatsvinden, alleen de achterliggende afhandeling gebeurt in Breda.

Breda, 30 augustus 2006