Gemeente Eindhoven

Persbericht 30 augustus 2006, no 208

Groene stroom voor Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep

Vanaf 1 december 2007 gaat een bio-energiecentrale het zwemwater en de zwemzalen van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep verwarmen. Op dit moment wordt het zwembad nog verwarmd door gasverbranding, wat belastend is voor het milieu. In oktober wordt gestart met de bouw van deze nieuwe warmte-installatie.

Een bio-energiecentrale maakt elektriciteit uit zuivere bio-olie, welke wordt verkregen uit beenderen en andere reststoffen van geslachte dieren. De bio-olie wordt opgeslagen in een voorraadtank. Jaarlijks wekt de bio-energiecentrale 20 miljoen kWh groene stroom op. Daarvan wordt 4,5 Miljoen kWh gebruikt door het zwemcentrum. De rest gaat naar het elektriciteitsnet. De warmte die normaliter samen met rookgassen door de schoorsteen verdwijnt, wordt door een nieuwe zogenaamde ORC-machine eveneens omgezet in elektriciteit, waardoor er nauwelijks warmte verloren gaat.

Samen met de ORC-machine komen de kosten voor de aanleg van de bio-energiecentrale op 4,8 miljoen euro. Door deze centrale wordt de forse stijging van de energiekosten van voorbije jaren financieel opgevangen, waarbij de begroting van het zwembad niet wordt aangepast. Volgens planning zal de installatie binnen 10 jaar zijn terugverdiend. Mede door gebruikmaking van de landelijke MEP subsidieregeling (de opwekking van groene stroom) is de installatie rendabel te maken. Inmiddels heeft de minister van Economische Zaken besloten voor nieuwe aanvragen na 18 augustus 2006 geen MEP subsidie meer beschikbaar te stellen.