Unieke slangenmuur in oude glorie hersteld


Commissaris der Koningin B. Staal plant een perzik

OUD-ZUILEN, 20060825 -- De slangenmuur van Slot Zuylen (gebouwd omstreeks 1742) is een van de langste en best bewaarde slangenmuren in Nederland. Hij slingert zich ruim 120 meter voort aan de noordkant van de kasteeltuin en leunt uitsluitend op zichzelf. De toenmalige Heer van Zuylen liet hem bouwen met de stenen van zijn eigen steenbakkerij. Een slangenmuur bood in de achttiende eeuw in ons noordelijk klimaat bijzondere voordelen. Zo zijn zuidvruchten als perziken, vijgen, druiven, amandelen en abrikozen goed afgeschermd tegen de wind. ´s Nachts profiteren ze van de warmte die de stenen uitstralen.

Restauratie
In 2002 is geconstateerd dat er scheuren in de muur ontstonden na een combinatie van regen en vorst, op enkele plaatsen zijn er zelfs delen uit de muur gesprongen. Onderzoek in maart 2003 bevestigde het vermoeden dat de voegspecie te hard was en dat spoedig ingrijpen noodzakelijk was. Eind maart 2006 is een start gemaakt met de restauratie van de fameuze slangenmuur. Voor deze klus is het aannemersbedrijf Van Hoogevest Amersfoort ingeschakeld. Van Hoogevest Amersfoort heeft in samenwerking met Fundeon, leerlingen die een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (werken en leren) volgen, de mogelijkheid geboden onder begeleiding mee te werken aan dit unieke project. In de zomer van 2006 zijn de laatste werkzaamheden verricht.


Overdracht
Op woensdag 30 augustus 2006 zal mr B. Staal, Commissaris der Koningin van de provincie Utrecht de feestelijke overdracht verrichten. Door middel van het planten van een Merkaton perzik geeft de Commissaris het startsein voor de herbeplanting van de slangenmuur met historische leifruitsoorten.


Financiering restauratie
De restauratie van de slangenmuur is mede mogelijk gemaakt door:

Rijksdienst voor Monumentenzorg, Dr. R. van Lutterveld Restauratie Stichting, Fentener van Vlissingen Fonds, Jaap en Eleonora de Kort Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, KF Heinfonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Dr. Hendrik Muller´s Vaderlandsch Fonds, Stichting Restauratie en Onderhoud Slot Zuylen en het VSB Fonds.


Algemene informatie

Slot Zuylen is een middeleeuws kasteel in de provincie Utrecht. De schrijfster Belle van Zuylen is de meest bekende bewoner van het slot geweest. Het is als museum opengesteld voor publiek; er worden o.a. rondleidingen en concerten gegeven. Het Slot is bovendien een officiële huwelijkslocatie voor de Gemeente Maarssen. Ook worden delen van het Slot verhuurd voor zakelijke en/of feestelijke bijeenkomsten. Tijdens openingsuren (zie www.slotzuylen.com) kunnen de slangenmuur, tuinen en het kasteel bezichtigd worden.



Noot voor redacties:

Pers is van harte welkom op woensdag 30 augustus:
19.00 uur Ontvangst op terras en uitreiking persmap
19.20 uur Welkom door Lucile van Tuyll, voorzitter
19.30 uur Slangenmuur, gerestaureerd monument
20.00 uur Overdracht door mr B. Staal. commissaris der Koningin van de provincie Utrecht
20.15 uur Fruitig hapje en drankje



Ingezonden persbericht