Akzo Nobel

Nobilon, BioDiem en vooraanstaande Amerikaanse wetenschappers werken aan ontwikkeling pandemisch vogelgriepvaccin

Arnhem, 30 augustus 2006 -- Nobilon International, Akzo Nobels activiteit op het gebied van humane vaccins, is een samenwerkingsverband aangegaan met de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Dit wordt beschouwd als een belangrijke stap vooruit in het ontwikkelen van humane vaccins tegen een wereldwijde vogelgrieppandemie.

De overeenkomst, tevens ondertekend door Nobilons internationale partner, BioDiem Ltd, omvat de ontwikkeling van een levend, verzwakt en temperatuurgevoelig celkweekvaccin tegen de H5N1-variant van het vogelgriepvirus. Volgens experts bij de Wereld Gezondheids Organisatie zou een levend vaccin een betere en bredere bescherming kunnen bieden in geval van een pandemische uitbraak.

In 2004 sloten de twee ondernemingen een licentieovereenkomst voor het temperatuurgevoelige intranasale griepvaccin van BioDiem. Deze technologie zal nu verder worden verfijnd door preklinische ontwikkeling in de streng beveiligde laboratoria van de CDC. Zo kan worden gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin dat bescherming biedt tegen zeer ernstig ziekteverwekkende vogelgriepvirussen die een pandemische bedreiging vormen.

"Dit is een uiterst belangrijke samenwerkingsovereenkomst, die wel eens cruciaal kan zijn voor onze inspanningen om een vaccin te ontwikkelen voor een van de grootste bedreigingen van de wereldgezondheid," aldus Toon Wilderbeek, lid van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel en verantwoordelijk voor Pharma. "Een belangrijke uitdaging voor de ontwikkelaars van mogelijke pandemische vaccins is te zorgen voor voldoende beschikbaarheid. Een van Nobilons belangrijkste en meest geavanceerde expertises is die op het gebied van de celkweekproductie, waardoor snel en efficiënt opgeschaald kan worden. Dit is essentieel voor een effectief vaccinatieprogramma."

Het gezamenlijke onderzoek gaat twee jaar duren en wordt uitgevoerd in zowel Boxmeer als in Atlanta (VS). Er worden daarbij in preklinische modellen levende, verzwakte, temperatuurgevoelige griepvaccinkandidaten tegen H5N1-virusen geproduceerd, gekarakteriseerd en geëvalueerd.

Het gebruik van een levend verzwakt griepvaccin kent een aantal voordelen. Het kan bij kinderen een bredere immuunreactie opleveren dan geïnactiveerde griepvaccins . Bovendien is een enkele dosis en een kleinere hoeveelheid vaccin voldoende om een ruimere bescherming te bieden dan bij de nu beschikbare geïnactiveerde vaccins. De Amerikaanse regering heeft onlangs ook aangegeven dat celkweekproductie van griepvaccins beter in de behoefte zou kunnen voorzien dan de traditionele vaccins op basis van geëmbryoneerde eieren. Dit komt doordat de productietijd kan worden verkort en de vaccinproductie minder oponthoud kent.

Akzo Nobel nv

Velperweg 76

Postbus 9300

6800 SB Arnhem

Nederland

Tel. (026) 366 43 43

Fax (026) 366 49 40

Het farmaceutische ontwikkelingsbedrijf BioDiem is gevestigd in Australië. Door de bestaande overeenkomst met Nobilon krijgt de activiteit van Akzo Nobel toegang tot BioDiems technologische expertise op het gebied van griepvaccins. Nobilon krijgt ook de exclusieve rechten op de productie, marketing en verkoop van BioDiems intranasale griepvaccin in een aantal belangrijke wereldmarkten.


- - -

Akzo Nobel is een toonaangevende Global Fortune 500-onderneming met een notering aan zowel Euronext Amsterdam als NASDAQ. Wij zijn ook opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indexes en de FTSE4Good Index. Onze multiculturele organisatie met hoofdkantoor in Nederland voorziet afnemers wereldwijd van producten voor humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten. Wij hebben circa 62.440 medewerkers en zijn actief in vier segmenten - humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten - verdeeld over 13 business units met operationele activiteiten in meer dan 80 landen. De geconsolideerde omzet over 2005 bedroeg EUR 13,0 miljard. De financiële resultaten over het derde kwartaal worden op 18 oktober 2006 bekendgemaakt.

Internet: www.akzonobel.com



Akzo Nobel