Waterschap Roer & Overmaas


30-08-2006

Persinformatie: waterschap en LLTB met stuwenplan in strijd tegen verdroging

Nog ruimte voor stuwen: termijn aanmelding verlengd

Waterschap Roer en Overmaas en de LLTB roepen agrariërs en andere terreinbeheerders op alsnog zinvolle locaties aan te dragen voor het plaatsen van stuwen in hun gebied. Het gaat om locaties in het gebied tussen Sittard en Roermond. Met de instelling van de stuwen wil het waterschap water in het gebied vasthouden om zo verdroging tegen te gaan. Mensen die in het gebied nog ideeën of voorstellen hebben over locaties kunnen dat nog aanmelden tot 1oktober. Eerder was sprake van een sluitingstermijn op 1 september. Er is nog ruimte voor stuwen, aldus Jan Schrijen, voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas. Zeker nu we deze droge zomer nog eens met de neus op de feiten zijn gedrukt. Het project is immers bedoeld om de verdroging te bestrijden zodat de beregeningsnoodzaak door de landbouw wordt beperkt. Met een goed peilbeheer willen we zoveel mogelijk water in het gebied vasthouden. Voldoende beschikbaarheid van water is voor de landbouw immers noodzaak en onder natte omstandigheden, zoals nu het geval is, zullen de stuwen tijdig gestreken gaan worden.

De oproep van waterschap en LLTB vloeit voort uit het project Optimaal Waterbeheer in de Landbouw (OWL). Dat is een samenwerkingsverband van LLTB, de waterschappen, de Provincie Limburg en de Milieufederatie Limburg. Doel van het project is om water vast te houden en verdroging te bestrijden. Op andere plekken zijn al eerder stuwen geplaatst tot tevredenheid van de ondernemers waar de stuwen bij hun percelen staan, aldus een enthousiaste Elly Roebroek, bestuurslid LLTB.

Bij de bediening van de geplaatste stuwen wordt rekening gehouden met het grondwaterpeil, het gewas en de weersomstandigheden. Het waterschap draagt hier, in nauw overleg met grondgebruikers uit de landbouwsector en terreinbeheerders, zorg voor.

Bovenop de al bestaande 50 stuwen zijn er in het Roerdal, het gebied van de Vlootbeek en de Maasnielderbeek de afgelopen jaren ruim 30 stuwen bijgeplaatst. We hopen dat we met een herhaalde oproep nog een aantal locaties aangemeld krijgen van agrariërs en terreinbeheerders in het gebied van de Geleenbeek en Middelsgraaf, maar dat geldt ook voor gebieden waar het waterschap al eerder stuwen heeft geplaatst. Mensen die nog voorstellen hebben, vragen we bij deze om dat voor 1 oktober a.s. kenbaar te willen maken bij het waterschap Roer en Overmaas, per e-mail m.daemen@overmaas.nl of m.arntz@overmaas.nl of per brief, Postbus 185, 6130 AD Sittard, aldus projectleider Mireille Arntz.