Nieuwe regels voor ontvangst en afvoer van bagger (30-08-2006)

Vanaf 1 september 2006 gelden in het hele beheergebied van Waterschap Rivierenland nieuwe, uniforme regels voor de ontvangst en afvoer van bagger uit sloten en andere watergangen. Deze beleidsregels zijn van belang voor iedereen die grond bezit langs een sloot of vaart.

Het gebied van Waterschap Rivierenland is in een groot aantal baggergebieden ingedeeld. Deze baggergebieden worden om de beurt gebaggerd. Elk gebied komt eens in de 12 of 15 jaar aan de beurt. De regels gelden binnen het baggergebied dat in die periode aan de beurt is. Ze hebben betrekking op:

- de baggerontvangstbijdrage voor baggerspecie klasse 0, 1 en 2 die uit A-watergangen op de kant wordt gelegd. A-watergangen zijn de sloten die in beheer en onderhoud zijn bij het waterschap. (Overigens geldt deze regeling ook voor een beperkt aantal B-watergangen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden die door het waterschap onderhouden worden.)

- het verwijderen van baggerspecie klasse 3 en 4 uit B-watergangen. Deze sloten worden door anderen onderhouden.

A-watergangen
Het waterschap baggert zelf de A-watergangen. Eigenaren van percelen die aan deze watergangen grenzen, zijn verplicht baggerspecie klasse 0, 1 of 2 uit de watergang op hun perceel te accepteren. Zij krijgen hiervoor een vergoeding. Er gelden standaardbedragen die afhankelijk zijn van de breedte van de watergang. Het moment van baggeren en het type gewas op de oever zijn niet van invloed op de hoogte van de bijdrage.

B-watergangen
Eigenaren van percelen langs B-watergangen hebben de plicht om deze zelf op diepte te houden. Bij het vermoeden van vervuilde bagger onderzoekt het waterschap de bagger. Het waterschap draagt onder bepaalde voorwaarden bij in het verwijderen van de baggerspecie, als het klasse 3 of 4 betreft.

Meer informatie
De beleidsregels liggen tijdens kantooruren vanaf 1 september 2006 gedurende 12 weken ter inzage op het waterschapskantoor aan de Westluidensestraat 46 te Tiel. Tegen betaling van de kosten kunnen ze worden toegezonden. U kunt ze ook vinden op de website www.waterschaprivierenland.nl (rubriek digitaal loket). Voor nadere inlichtingen over de nieuwe beleidsregels kunt u contact opnemen met het cluster waterbodems van het waterschap door te bellen met (0344) 649 090 of te mailen naar waterbodems@wsrl.