Waterschap Vallei & Eem
Nieuwsbrief Algemeen Bestuur

Jaargang 2 Nummer 05 - 30 augustus 2006

DIJKGRAAF VAN DE LANGEMHEEN BLIJFT MOGELIJK LANGER

Of Waterschap Vallei & Eem per 1 mei een nieuwe dijkgraaf krijgt, staat nog te bezien. Het verlengen termijn voor de huidige dijkgraaf Klaas van de Langemheen lijkt opeens mogelijk te zijn. Van de Langemheen zou op 1 mei 2007 afscheid nemen omdat hij dan 65 wordt. Eind vorige week werd bekend dat mogelijk ook dijkgraven tot hun 70e levensjaar kunnen aanblijven. Tot dan hield het waterschap geen rekening met de mogelijkheid dat de huidige dijkgraaf langer zou kunnen aanblijven. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een regeling voor burgemeesters en Commissarissen van de Koningin, die doorwerken tot hun 70e levensjaar mogelijk maakt. Voorwaarde is wel dat de regeling tijdig van kracht wordt. Bovendien moet de huidige dijkgraaf langer willen aanblijven als dijkgraaf. Het Algemeen Bestuur van het waterschap en de provincie moeten een verlenging tot 1 januari 2009 ondersteunen. Dan eindigt zijn tweede termijn van 6 jaar. Van de Langemheen is vanaf de oprichting in januari 1997 dijkgraaf van Water-schap Vallei & Eem. Hij heeft 2 weken bedenktijd gevraagd om zich te bezinnen op zijn toekomst.

De dijkgraaf is maandag tijdens zijn vakantie op de hoogte gesteld van deze ontwikkelingen en beraadt zich op zijn toekomst. Hij was dan ook niet bij de vergadering aanwezig. Hij stelde voor om de vergadering over de profielschets wel door te laten gaan, maar wel te wachten met het plaatsen van de advertenties. Het Algemeen Bestuur toonde begrip voor de bedenktijd die Van de Langemheen vroeg. De externe werving zal pas starten als Van de Lange-mheen afziet om zijn tweede termijn uit te dienen.

Profielschets
Om vertraging te voorkomen besprak het Algemeen Bestuur maandagavond de door de Vertrouwens-commissie opgestelde profielschets toch. Die Vertrouwenscommissie bestaat uit Dick Veldhuizen (waarnemend dijkgraaf, voorzitter van de VC) en de Algemeen Bestuursleden Bert van Vreeswijk (categorie gebouwd; Scherpenzeel), Theo Huurdeman (de categorie ongebouwd; Baarn), Marjan Brouwer (categorie ingezetenen; Amersfoort) en Jan Hendriks (categorie bedrijfsgebouwd; Veenendaal).
De eventuele nieuwe dijkgraaf van Waterschap Vallei & Eem moet een veelzijdig mens zijn. Dat blijkt uit de profielschets die het Algemeen Bestuur maandag heeft vastgesteld. Zo moet hij of zij onder andere beschikken over analytisch vermogen, uitstekende communicatieve vaardigheden, bestuurlijk leidinggevende ervaring en een academisch werk- en denkniveau. Verder moet de nieuwe dijkgraaf open, transparant, besluitvaardig, resultaatgericht en authentiek zijn. Ook moet hij/zij een bruggenbouwer en netwerker zijn en gevoel hebben voor en inlevingsvermogen hebben in de cultuur van de regio.

Lof voor Vertrouwenscommissie
Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem was vol lof over de profielschets die de Vertrouwens-commissie heeft opgesteld.
Eind november moet bekend zijn wie het waterschap als eventuele nieuwe dijkgraaf wil. Daarna volgt de aanbeveling door de provincie en benoeming voor zes jaar door de Kroon. Volgens die planning kan een eventuele nieuwe dijkgraaf per 1 mei aantreden.
Waarnemend dijkgraaf Dick Veldhuizen wilde de profielschets bespreken om te voorkomen dat er een tijdperk zonder dijkgraaf zou intreden. Algemeen Bestuurslid Jaap van de Heg uit Lunteren zou dat geen ramp vinden. 'We hebben immers een uitstekend waarnemend dijkgraaf in ons midden.'

Binnen 2 weken duidelijkheid
Waarnemend dijkgraaf Dick Veldhuizen verklaarde maandag desgevraagd te verwachten tussen de 70 en 120 reacties te krijgen op de vacature. Dat aantal is gebaseerd op de ervaringen van andere waterschappen die recent een dijkgraaf zochten.
Bestuurslid Breunis van de Weerd uit Ede pleitte voor optimale vertrouwelijkheid. Hij stelde voor om de voordracht door de Vertrouwenscommissie aan het Algemeen Bestuur in een besloten vergadering mee te delen, waarna de voordracht openbaar wordt gemaakt. Dat voorstel werd overgenomen. Veldhuizen benadrukte dat alle leden van de Vertrouwenscommissie een geheimhoudings-verklaring hebben getekend. Binnen twee weken moet duidelijk zijn of het waterschap een nieuwe dijkgraaf moet werven of dat Van de Langemheen langer wil aanblijven.

Wateroverlast in Ederveen
Bij de rondvraag vroeg Algemeen Bestuurslid Jaap van der Heg aandacht voor de regelmatig terug-kerende wateroverlast in Ederveen. Technisch directeur Trudy Lenstra antwoordde dat Ederveen als knelpunt bij het waterschap bekend is en dat inmiddels wordt gekeken of en hoe er wat aan kan worden gedaan. Dick Veldhuizen riep de bestuursleden op om geluiden uit het veld over overlast vooral meteen bij het waterschap te melden zodat snel actie kan worden ondernomen.

---- --