Ingezonden persbericht

Jonge Fortuynisten willen inhaalverbod voor vrachtwagens

De Jonge Fortuynisten, de officiële jongerenbeweging van de Lijst Pim Fortuyn vindt dat Nederland net als België een nationaal inhaalverbod moet invoeren voor vrachtwagens op alle wegen met twee maal twee rijstroken.

De Jonge Fortuynisten pleiten voor de invoering van een nationaal inhaalverbod voor vrachtwagens omdat inhalende vrachtwagens een van de grootste ergernis vormt van de gemiddelde weggebruiker. De onverwachte remacties leiden tot onnodige wegopstoppingen en kettingbotsingen op de linkerbaan.

"Alle vrachtwagens in Nederland zijn begrenst op 100 km per uur. Dit ligt op of onder de geldende maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen. Vrachtwagens halen elkaar in met een snelheidsverschil van 3 tot 5 kilometer per uur, dit terwijl het personenvervoer veel sneller rijd en dus geconfronteerd wordt met een onverwachte snelheidsvermindering. Dit met alle negatieve gevolgen van dien." aldus Joost van Puijenbroek, vice-voorzitter en persvoorlichter van de Jonge Fortuynisten.

Al tijdens de formatieonderhandelingen van Balkenende I kwamen het CDA, de VVD en de Lijst Pim Fortuyn overeen dat er een inhaalverbod zou gelden tijdens de spitsuren. Echter blijkt dat dit steeds vaker wordt overtreden. Zo werden er in 2004 2.993 bekeuringen uit. In de eerste vier maanden van 2005 was dit aantal explosief gestegen naar 1.100.

Door de invoering van een nationaal inhaalverbod voor vrachtwagens dat ook geldt buiten de spitsuren wordt de controle en handhaving van de maatregel veel makkelijker en wordt de pakkans gemaximaliseerd. Zo krijgen vrachtwagenchauffeurs die zich op de linkerbaan van de A28 bevinden sinds oktober 2005 automatisch een bekeuring thuis gestuurd. Dit zonder extra inzet van politiefunctionarissen.

Door de goede handhaafbaarheid en de helderheid van deze regel is dit een goed wapen in de strijd tegen de files. De werking hiervan is inmiddels beproefd door een Vlaams onderzoek wat aan het besluit tot een nationaal inhaalverbod ten grondslag heeft gelegen.

Met Fortuynistische groet,
Namens het hoofdbestuur

Joost van Puijenbroek
Ad Interim Vice-voorzitter/Persvoorlichter
Joost.van.Puijenbroek@jongefortuynisten.nl
06 - 41 14 89 26

@ Your Service