ABVAKABO FNV: Afspringen overname Slotervaart verbijsterend

Abvakabo fnv

Met verbijstering heeft ABVAKABO FNV kennis genomen van het afspringen van de overname van het Slotervaart Ziekenhuis. Afgelopen donderdag zijn de vakbonden door de Raden van Bestuur van het Slotervaart Ziekenhuis en de stichting Cordaan nog geïnformeerd over het overnamebod van de stichting Cordaan en de woningbouwverenigingen de Key en het Oosten. Er was op dat moment geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de overname op onoplosbare problemen zou stuiten.
Belangrijke elementen van de overname bestonden uit het opstellen van een business plan en een voorziening voor de schuldpositie van het Slotervaart Ziekenhuis. Vooral dit laatste is voor het voortbestaan van het Ziekenhuis op korte termijn van levensbelang.

Kennelijk zijn de betrokken partijen er niet in geslaagd om tot overeenstemming te komen over het businessplan. De korting op het budget voor het jaar 2008 heeft daarin ongetwijfeld een rol gespeeld. Cordaan c.a. heeft hierin aanleiding gezien om zich terug te trekken uit de biedingsprocedure.
Uit de informatie van het Slotervaart Ziekenhuis blijkt dat het maximale budget voor 2008 het belangrijkste geschilpunt is. Het gaat hierbij om een bedrag van 10 miljoen Euro waarover zorgverzekeraar Agis (namens Zorgverzekeraars Nederland) en het Slotervaart Ziekenhuis het niet eens kunnen worden. Kennelijk schrikt men er niet voor terug om, met het voortbestaan van het ziekenhuis en de werkgelegenheid van het personeel als inzet, een grof onderhandelingsspel te spelen.

ABVAKABO FNV vindt dat de betrokken partijen tot bezinning moeten komen en opnieuw moeten onderhandelen. Zij dragen immers beiden de volledige verantwoordelijkheid voor de werkgelegenheid van het personeel en de patiëntenzorg. Er kan slechts een oplossing komen als beide partijen hun verantwoordelijkheid nemen en inschikkelijkheid tonen. Meningsverschillen over het budget 2008 -hoe pijnlijk de bezuiniging ook zal zijn- kunnen en mogen niet tot gevolg hebben dat er straks in het geheel geen budget meer is en personeel en patiënten kind van de rekening worden.


---