Gemeente Den Helder

31-08-2006 Gevulde koek en haring tijdens eerste naturalisatiebijeenkomst

Het was een -op zijn Hollands gezegd- gezellige bijeenkomst vorige week donderdag 24 augustus: de dag waarop in Den Helder de eerste naturalisatieceremonie plaatsvond. Op deze dag in 1815 kreeg Nederland haar grondwet. Deze dag is door de Nederlandse overheid uitgekozen om meer aandacht te besteden aan het verkrijgen van het Nederlanderschap.

Negentien inwoners van Den Helder die dit jaar officieel de Nederlandse nationaliteit kregen, vierden onder leiding van burgemeester Faber een klein feestje. Compleet met koffie en een gevulde koek, vruchtenbowl, haringhapjes en bitterballen. Hollandser kan haast niet.
Burgemeester Faber vertelde de nieuwbakken Nederlanders in het kort enkele specifieke kenmerken van de Nederlandse cultuur. Zoals koffie met één koekje en dat je vaak eerst een afspraak maakt voordat je bij iemand op visite gaat.

Speciale aandacht was er voor de vijftienjarige, van oorsprong Chileense Nadia Lobos Cortes. Zij ontving uit handen van de burgemeester het officiële besluit, waardoor zij de Nederlandse nationaliteit kreeg.

Na afloop kreeg iedereen het boekje Hoe hoort het eigenlijk inNederland, geschreven door Kelly Snel en Janke van der Zaag, mee naar huis.