Gemeente Borsele

Sport- en gezondheidsproject Borsele haalt landelijke top tien

Heinkenszand, 6 september 2006

Borsele krijgt 200.000 euro voor het nieuwe project De Gezonde Brede School Borsele. Het rijk riep alle gemeenten in het kader van de impulsregeling voor Buurt, Onderwijs en Sport (BOS) projecten in te dienen voor subsidie. Bij de selectie van die inzendingen is Borsele in de top tien beland, als achtste van de vierhonderd aanvragen. Borsele krijgt door deze hoge notering de subsidie.

De gemeente Borsele heeft het project niet zomaar verzonnen. Het is onder meer een oplossing voor verschillende knelpunten die uit een onderzoek van de GGD Zeeland rolden. Zo bleek dat in de gemeente onder de schooljeugd meer overgewicht voorkomt dan in de overige Zeeuwse gemeenten. Daarnaast blijkt ook dat de jeugd niet voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) en dat er op de Borselse basisscholen meer dan gemiddeld wordt gepest. Het project op de brede scholen moet er in één klap voor zorgen dat deze achterstanden weggewerkt worden.
Met het project biedt de gemeente Borsele bijvoorbeeld buitenschoolse sport- en beweegactiviteiten aan in en rond de school. Die prikkelen kinderen en jongeren om te bewegen. Ook voeding krijgt een hoofdrol in het project. Deze programmas zijn niet alleen gericht op de jeugd zelf, maar ook op de docenten en de ouders. Om het pesten te verminderen en tegen te gaan, is een weerbaarheidstraining onderdeel van het programma. Kinderen leren op die manier hoe ze moeten zorgen voor hun eigen veiligheid.
In totaal hebben gemeenten bijna vierhonderd aanvragen in het kader van de BOS-impuls bij het ministerie van VWS ingediend. Omdat het budget niet toereikend was voor alle aanvragen werden de verzoeken inhoudelijk beoordeeld. Daarbij werd vooral gekeken naar de relatie tussen het geconstateerde probleem en de aanpak hiervan, de mate van participatie van de verschillende partijen (Buurt, Onderwijs en Sport) en de beoogde resultaten. De aanvraag van de gemeente Borsele scoorde erg goed op deze criteria en belandde op de achtste plaats. BOS staat voor Buurt, Onderwijs en Sport. Het doel van deze stimuleringsregeling is om deze drie beleidsterreinen nadrukkelijker met elkaar te laten samenwerken. Op die manier kunnen bepaalde achterstanden onder jeugd en jongeren (0-19 jaar) weggewerkt worden. De subsidie aan Borsele wordt verdeeld over vier jaar (1 januari 2008 tot en met 31 december 2011). Jaarlijks krijgt de gemeente een bedrag van 50.000 om de plannen uit te voeren.