GroenLinks

Europees Parlement wil einde zeehondenjacht

Zeehond 6 september 2006

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft deze week een resolutie aangenomen waarin gepleit wordt voor een Europees verbod op de handel in zeehondenproducten. Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk hebben de verklaring ondertekend, in de hoop dat deze verklaring eindelijk het einde van de wrede zeehondenjacht betekent.

De commerciële jacht op zeehonden in Canada vindt ieder voorjaar plaats. In 2006 gaven de Canadese autoriteiten toestemming voor het doodknuppelen van 330.000 babyzeehondjes. In de afgelopen vier jaar werden er in totaal anderhalf miljoen afgeslacht. De zeehondjes worden op gruwelijke wijze gedood voor hun vacht die wordt gebruikt in de bontindustrie. De EU is nog steeds de grootste afzetmarkt voor zeehondenbont.

Nederland treuzelt
Drie EU-lidstaten, België, Italië en Luxemburg hebben al een wettelijk verbod op de invoer, uitvoer en verkoop van alle zeehondenproducten. Nederland en Groot-Brittannië overwegen momenteel maatregelen; al treuzelt de Nederlandse regering door zich te beroepen op internationale handelsafspraken. De Verenigde Staten kent sinds 1972 een verbod. Met de aangenomen schriftelijke verklaring roept het Europees Parlement de Europese Commissie en de Raad op met een voorstel te komen om in de gehele EU een dergelijk verbod in te stellen.

De grootschalige jacht bedreigt op korte termijn de omvang van de zeehondenpopulatie. In de jaren '50 en '60 werden ook zulke hoge aantallen afgemaakt waarna de populatie met twee derde terugliep.

Traditionele jacht
De schriftelijke verklaring heeft geen betrekking op de traditionele jacht door de inheemse bevolking van Canada, de Inuit. Zij doden van oudsher volwassen zeehonden niet alleen voor de pels, maar ook voor het vlees. De traditionele jacht maakt slechts drie procent van de huidige jacht uit.

Meer feiten en cijfers over de Canadese zeehondenjacht: www.stopdeknuppels.nl