Gemeente Breda

Gemeente wil in sneltreinvaart 500 leerbanen

De gemeente wil meer jongeren de kans geven een diploma te halen en een baan te vinden. Daarom moeten er tussen 1 oktober 2006 en 1 oktober 2007 500 leerbanen komen. Om werkgevers te stimuleren jongeren een leerbaan aan te bieden, stelt de gemeente een speciale verzekeringspolis in het vooruitzicht.

Deze no riskpolis is een verzekering die bij ziekte van de jongere alle loonkosten dekt. De gemeente gaat hiervoor een contract afsluiten met een verzekeraar. Naast de verzekering regelt de gemeente ook ziekteverzuimbegeleiding om de jongere bij ziekte weer zo snel mogelijk aan de slag te krijgen.

De gemeente voert het project uit samen met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) en het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verleent een subsidie van EUR 630,- per jongere.

Er zijn in Breda 2.800 geregistreerde jongeren zonder startkwalificatie (diploma MBO niveau 2). Binnen deze groep is een selectie gemaakt van 500 risicojongeren die om diverse redenen in aanmerking kunnen komen voor een leerbaan. Van hen is bijvoorbeeld bekend dat ze na hun VMBO examen geen werk hebben gevonden en/of dat ze niet zijn doorgestroomd naar een vervolgopleiding.

De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap richten zich samen met de landelijke Taskforce Jeugdwerkloosheid op `tweede kans beroepsonderwijs'. Een van hun maatregelen is het financieel mogelijk maken van de no riskpolis. De maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat grote groepen jongeren straks structureel een beroep moeten doen op een uitkering.

Breda, 6 september 2006