Gemeente Amsterdam



Filmfestival Africa in the Picture

28 augustus 2006
-
Joera Mulders

Africa in the Picture is hét jaarlijkse platform in Europa voor de Afrikaanse cinema. Het programma met meer dan 80 korte en lange speelfilms, documentaires en animatiefilms is van 7 t/m 16 september te zien op maar liefst 17 verschillende locaties in de stad.

De opening vindt 7 september plaats op het Marie Heinekenplein met een voorstelling in de open lucht. De Senegalese speelfilm `Wrestling Grounds die om 20.30 begint is gratis. De rest van het programma is te zien in bioscoop Rialto, Bitterzoet en andere openlucht voorstellingen en verschillende stadsdelen.

poster De films zijn gegroepeerd in thema's: `Highlights from the Motherland' presenteert de beste cinema van het Afrikaanse continent. African Diaspora bevat films uit o.a. Europa, Noord- en Zuid-Amerika, waarin identiteit en het koloniale verleden een grote rol spelen. Andere onderwerpen zijn strijdende vrouwen in de Maghreb, homoseksualiteit, sociaal-politieke ontwikkelingen in Kongo, elkaar beïnvloedende muziekstromingen en Afrikaanse animatiefilms.

De aankondiging van het festival `Reframing tradition" verwoordt het sociale proces waarin Afrikaanse filmmakers hun eigen beelden van Afrika en haar diaspora in het medium film verbeelden. Zoekend naar een eigen beeldtaal laten zij een modern Afrika zien, hún Afrika en hún Afrikaanse diaspora. Het heden is echter tegelijk weer een reflectie op het verleden, Afrika's geschiedenis en traditie.