Landstede


Methode Berkum biedt uitkomst tekort vrijwilligers

Vanaf donderdag 7 september opent het Steunpunt Vrijwilligerswerk Dalfsen na de zomerstop weer haar deuren. Iedereen die vrijwilligers of vrijwilligerswerk zoekt kan bij het steunpunt terecht.

Het is voor clubs en verenigingen steeds lastiger om voldoende vrijwilligers te interesseren voor het vele werk dat er is doen.

Dankzij de Methode Berkum hoeven verenigingen geen vrijwilligerstekort meer te hebben. Met vinden, binden én goed begeleiden van vrijwilligers zijn clubs uit de brand. En dat is waar deze methode zich op richt.

Het ontstaan
De Zwolse voetbalvereniging vv.Berkum had al jaren een probleem met het werven van vrijwilligers. Tot de club (800 leden) drie jaar geleden besloot het probleem grondig aan te pakken. Uitgangspunt: vrijwilligers zijn er genoeg, maar ze komen niet vanzelf. Daarom werd gekozen voor een persoonlijke benadering van leden als potentiële vrijwilligers.

Het geheim
Het geheim van Berkum behelst drie dingen. Precies in kaart brengen van de organisatiestructuur, van bardiensten, bestuurswerk en onderhoudswerk tot het begeleiden van elftallen en toernooien. Zorgen dat de belasting van de vrijwilliger niet te zwaar is.

Daarom is van alle klussen de frequentie en belasting in tijd aangegeven, want het moet wel leuk blijven. En als derde punt: niet langer aanbodgericht, maar vraaggericht te werk gaan. Dus uitgaan van de wensen en mogelijkheden van de vrijwilligers.

De Methode Berkum is door de Stichting Vrijwilligers Sport & Onderwijs in samenwerking met Landstede, vv.Berkum, Sportservice Zwolle en de Gemeente Zwolle uitgewerkt en voor een groter publiek toepasbaar gemaakt.

In Dalfsen kan Steunpunt Vrijwilligerswerk alle informatie geven over deze methode. Steunpunt Vrijwilligerswerk Dalfsen aan de Ruitenborghstraat 56 is elke donderdag geopend van 9.30 tot 11.30 uur. (Niet in de schoolvakanties).

Meer informatie over de Methode Berkum

vrijwilligerswerkdalfsen.nl