Gemeente Utrecht

Historisch romeins gebouw geeft geheimen prijs

Onderzoekers hebben onlangs een uitzonderlijk gaaf Romeins gebouw ontdekt op de Hoge Woerd in Leidsche Rijn (gem. Utrecht). Het bijzondere is dat daar geen schep aan te pas is gekomen: het stenen fundament werd in kaart gebracht met een niet eerder gebruikte combinatie van natuurwetenschappelijke technieken, waaronder grondradar. Deze hebben de plattegrond zo duidelijk in beeld gebracht dat zelfs de functie van het gebouw achterhaald kon worden. Op donderdag 7 september as. om 12.30 uur worden de resultaten van het onderzoek en de aard van het gebouw bekend gemaakt tijdens een persbijeenkomst op de onderzoekslocatie. Nu al staat vast dat ons land er een uniek monument bij heeft gekregen!

Op de plek van de ontdekking werd al in 1940 een vertrek opgegraven van een zwaar gefundeerd gebouw. Maar door het uitbreken van de 2e Wereldoorlog moest deze opgraving worden afgebroken en ging de precieze locatie verloren. De toenmalige onderzoekers opperden dat het ging om een badgebouw, behorend bij het Romeinse legerkamp (castellum) op de Hoge Woerd. Maar tot op heden ontbraken harde gegevens over de omvang, de indeling en dus de functie van het gebouw . . .

Programma persbijeenkomst:

12.15 Ontvangst in Parasite, Alendorperweg 121

12.30 Opening door wethouder Monumenten Harm Janssen

12.35 Presentatie resultaten geofysisch onderzoek

13.00 Gelegenheid tot bezichtiging van het in het terrein gevisualiseerde gebouw

13.15 Demonstratie geofysische meetapparatuur

13.30 Einde officieel gedeelte, gelegenheid tot vragen / interviews

De plattegrond van het gebouw is de afgelopen weken boven maaiveld gereconstrueerd in het kader van het programma 'Castellum Hoge Woerd'. In het kader van dit programma (2006-2010) is het terrein ten noorden van het castellum ingericht als park en zullen de komende jaren allerlei activiteiten plaatsvinden in het teken van archeologie, natuur en cultuur. Zo zijn langs het tracé van een herstelde Romeinse weg twee tentoonstellingspaviljoens (zgn. Parasites) gebouwd. Op een ander deel van het terrein wordt het in 2003 in Leidsche Rijn opgegraven Romeinse schip nagebouwd. De gemeente werkt aan plannen om de Hoge Woerd op termijn te ontwikkelen tot een educatief en cultureel centrum voor Leidsche Rijn en de onderwijsregio rond Utrecht.

Op 9 september zullen al deze elementen - inclusief het nieuw ontdekte Romeinse gebouw! - voor het eerst voor het publiek te zien zijn op Open Monumentendag. Voor de pers en media is de bijeenkomst van 7 september de eerste gelegenheid om direct kennis te nemen van het programma 'Castellum Hoge Woerd'.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Hans Scholten, 030 286 10 15, of 06 250 327 39.