Gemeente Alphen aan den Rijn


Raad start op 7 september met nieuw vergadermodel

(05 september 2006)

Persbericht van de gemeenteraad Alphen aan den Rijn 31 augustus 2006

RAAD START OP 7 SEPTEMBER 2006 MET NIEUW VERGADERMODEL

Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel van de raadsleden Gebel (VVD) en De Leuw (Alphen Lokaal) start met ingang van september een nieuw vergadermodel voor gemeenteraad en raadscommissie. De eerste vergadering nieuwe stijl is op 7 september 2006. De clusters van de raadscommissie zullen dan parallel vergaderen in de commissiekamers II en III. Beide vergaderingen starten om 20.00 uur.

Waarom een nieuw model?
Het nieuwe vergadermodel biedt de ruimte voor meer betrokkenheid met de inwoners en organisaties, beter contact met de ambtenaren, meer informele momenten en meer duidelijkheid. Met ingang van september start een vaste cyclus van 4 donderdagen. Af en toe zal worden afgeweken van de vaste dagen vanwege vakanties en feestdagen. Alle vergaderingen starten voortaan om 20.00 uur.

Indeling van de cyclus
Op de eerste donderdag van de cyclus kunnen alle genodigden, geïnteresseerden, raadsleden, ambtenaren en pers gezamenlijk (op eigen kosten en na aanmelding bij de griffie) eten tussen 18.00 en 19.00 uur. Om 19.00 uur start een informatiemarkt. Tijdens deze markt kunnen medewerkers uit de organisatie informatie over bijvoorbeeld startende of lopende projecten geven. Maar ook bewoners, vertegenwoordigers van organisaties kunnen informatie geven. Verder is er voor alle aanwezigen ruimte om elkaar in informele sfeer te ontmoeten, te overleggen en informatie uit te wisselen. Daarna start om 20.00 uur een hoorzitting of een opiniërende vergadering. Op de tweede donderdag van de cyclus zullen de clusters van de raadscommissie parallel vergaderen (om 20.00 uur) in de commissiekamers II en III.
De derde donderdag van de cyclus wordt aangehouden als reservedatum. Op de vierde donderdag van de cyclus vergadert de raad (om 20.00 uur). Het nieuwe vergaderschema kunt u vinden op de gemeentelijke website.

Inspreken
Met ingang van september 2006 zal het inspreekrecht versoepelen. Tijdens de vergaderingen kunnen commissieleden vragen stellen aan de insprekers naar aanleiding van hun toelichting.

Werkbezoeken
Omdat werkbezoeken waardevolle contacten en achtergrondinformatie kunnen opleveren wordt voor de raad een programma opgezet. Dit programma kan worden gekoppeld aan de planning van de thema's en activiteiten door het jaar heen.

De verslagen
De raad heeft ingestemd met een proefperiode voor audioverslaglegging van de vergaderingen. Er is afgesproken dat het komend half jaar de vergaderingen op audioverslag gecombineerd met een beknopte besluitenlijst worden vastgelegd. Daarnaast zal het verslag zoals gewoonlijk (uitgebreid) schriftelijk worden vastgelegd. Als het audioverslag met de beknopte besluitenlijst goed bevalt, zal het uitgebreide schriftelijke verslag komen te vervallen.

Gast van de raad
Om bewoners nog meer te betrekken bij het werk van de raad worden elke maand 50 inwoners door de raad uitgenodigd als gast van de raad. De Gasten worden een kwartier voor aanvang van de vergadering ontvangen door enkele raadsleden, ondersteunt door een medewerker van de griffie. De Gasten wordt de gang van zaken tijdens de vergadering uitgelegd en de onderwerpen op de agenda worden toegelicht. Na afloop van de vergadering worden ze uitgenodigd om na te praten en hun mening te geven.

Achtergrond
Het initiatiefvoorstel is ingediend door de heer Gebel en de heer de Leuw op 9 december 2005. Tijdens de bespreking hiervan op februari 2006 is besloten na de verkiezingen een werkgroep samen te stellen die in mei 2006 een advies aan de raad zou uitbrengen. Tijdens de raadsvergadering van 6 juli jl. heeft de raad het advies aangenomen voor de wijziging van het vergadermodel. Bij het project over de kwaliteit van de Alphense Samenleving, de totstandkoming van de Stadsvisie en tijdens de verkiezingscampagnes is regelmatig aangegeven dat Alphenaren vinden dat de raadsleden te ver van bewoners en organisaties afstaan. Het voorgestelde model biedt extra mogelijkheden om de afstand tussen raad, bewoners en organisaties te verkleinen en de besluitvorming transparanter te maken.