D66

D66 vraagt de Nederlandse regering in een speoddebat om opheldering nu Bush het bestaan van geheime gevangenissen in Europa toegeeft.

President Bush van de Verenigde Staten geeft toe dat er geheime CIA-gevangenissen zijn geweest in Europa. D66-Tweede Kamerleden Bert Bakker en Fatma Koser Kaya vragen Minister Bot van Buitenlandse Zaken om opheldering in deze zaak. De Tweede Kamer heeft Bot al eerder gevraagd de kwestie uit te zoeken, maar de minister heeft destijds geen openheid van de Amerikanen afgedwongen. Bot verklaart dat de Amerikaanse regering weigerde te erkennen dat er geheime gevangenissen in Europa zouden zijn. Ook geeft hij aan niet erg verbaasd te zijn over het bestaan van de gevangenissen.

D66 vindt dat de minister door deze weinig assertieve opstelling in gebreke is gebleven. De Democraten hebben altijd volgehouden dat Nederland alleen kan samenwerken met de regering Bush bij het bestrijden van terreur, wanneer Bush de mensenrechten respecteert. D66 vindt dat het verbreiden van democratie en het tegengaan van terrorisme alleen mogelijk is, wanneer Europa en de Verenigde Staten zelf de mensenrechten respecteren.

Koser Kaya: Deze zaak is niet alleen schadelijk voor de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten. Als er sprake is van geheime gevangenissen, is het vooral een aanslag op de internationale rechtsorde en de bescherming van mensenrechten daarbinnen. Het Kamerlid vindt het nu essentieel dat de onderste steen boven komt en dat de Nederlandse regering alles op alles zet om opheldering te krijgen over vluchten of gevangenissen. De minister moet nu daadkracht tonen. Het is belangrijk dat we te weten komen hoe en waar dit alles gebeurd is, wat de toestand en bijstand van gevangenen is, of ze bijvoorbeeld gemarteld zijn. De regering Bush denkt al mensenrechten-schendend het terrorisme te kunnen bestrijden, maar zij voedt zo de onvrede in de rest van de wereld en creëert juist een voedingsbodem voor terrorisme. De Nederlandse regering moet alerter zijn, wanneer het op mensenrechten schendingen in Europa aankomt. Aldus Koser Kaya.

D66-europarlementariër Sophie in t Veld heeft onderzoek gedaan naar de geheime CIA-vluchten en gevangenissen. Zij heeft de geheimzinnige opstelling van de Amerikanen en de terughoudendheid van Europese leiders steeds bekritiseert. In t Veld is ongelukkig met de huidige gang van zaken die het regeringsleiders mogelijk maakt om dit soort zaken geheim te houden. Zij pleit dan ook voor democratische controle op het Europese veiligheidsbeleid.

7-9-2006 11:32