Gemeente Bernheze


Discussie over kostendekkende tarieven

Het college gaat met de raad praten over de kostendekkendheid van de gemeentelijke tarieven (leges). Nu dekken de tarieven uit de legesverordening slechts 85 procent van de kosten; de rest wordt uit de algemene middelen betaald. Als de raad kostendekkende tarieven wil zullen een aantal diensten in prijs stijgen. Het college stelt wel voor enkele diensten uit te zonderen van het
kostendekkendheidsprincipe, omdat dat maatschappelijk gewenst is, bijvoorbeeld een monumentenvergunning en gehandicaptenparkeerkaart.

Gemeenten verzorgen een groot aantal taken voor de inwoners. Deze taken kunnen gesplitst worden in algemene taken, die voor de gehele gemeenschap zijn en daarnaast de individuele dienstverlening. Onder algemene taken verstaan we bijvoorbeeld de beleidsterreinen jeugd, volksgezondheid, ruimtelijke ordening en milieu. Deze taken financiert de gemeente uit algemene middelen, bijvoorbeeld de algemene uitkering van het Rijk, OZB en eigen financieringsmiddelen. Voorbeelden van individuele dienstverlening zijn het verschaffen van paspoorten, het verlenen van bouwvergunningen en het verzorgen van de riolering. Voor de individuele dienstverlening ontvangt de gemeente leges, retributies en heffingen.

Het is een politieke afweging in welke mate de individuele gebruiker betaalt voor de dienstverlening. Gemeenten zijn hierbij gebonden aan wettelijke regels, maar hebben veel vrijheid om zelf tarieven vast te stellen. Het college onderzocht mogelijkheden om het tarievenbeleid vorm te geven. Op 18 september bespreekt de raadscommissie Bestuur en Strategie deze alternatieven.

Het college legt de commissie drie varianten voor. De eerste variant is 100 procent kostendekkende tarieven. De tweede variant gaat uit van 100 procent kostendekkende tarieven, tenzij afwijken gewenst is. Vanwege beleidsoverwegingen en politieke keuzes kunnen diensten dan toch goedkoper of duurder aangeboden worden, bijvoorbeeld om bepaald gedrag te stimuleren of te ontmoedigen.
In de derde variant stemt de gemeente de tarieven af op het gemiddelde tarief van de omliggende gemeenten. Het college heeft een voorkeur voor de tweede variant.
De raadscommissie voor Bestuur en Strategie bespreekt het collegevoorstel op maandag 18 september. Daarna moet de gemeenteraad hier nog een beslissing over nemen.
Inwoners zijn van harte welkom om hun mening te geven tijdens de commissievergadering op maandag 18 september. De vergadering begint om 19.30 uur in de raadzaal in het gemeentehuis aan De Misse in Heesch.

feed