Gemeente Zoetermeer

Bewoners kunnen meepraten over speelplekken in de wijk

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat alle kinderen veilig in hun eigen woonomgeving kunnen spelen. Daarom worden de speelplekken in de stad anders en eerlijker verdeeld. Om veilig en in de buurt te kunnen spelen, zijn er in veel wijken plekken die moeten worden vervangen, omgevormd of opgeheven. De gemeente nodigt de komende tijd de direct omwonenden van de speelplekken uit om mee te praten en mee te denken over de speelplekken in hun buurt. Als eerste is een deel van De Leyens aan de beurt. Bewoners van buurten waar iets moet gebeuren hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen.

Waar gaat het om

Op de bewoners avonden presenteert de gemeente voorstellen zoals omvormen, verwijderen of vervangen. De direct betrokkenen kunnen daarop reageren om zo samen met de gemeente tot de beste oplossing voor hun buurt te komen. Het speelbeleid is een proces dat een aantal jaren in beslag neemt en is vastgesteld tot 2015. In deze eerste fase kiezen de buurtbewoners de plekken waar speelplekken moeten komen/blijven. In de tweede fase, begin volgend jaar, kunnen ouders en kinderen meepraten over de speeltoestellen die er op de speelplekken moeten komen.

De aftrap voor de bewonersbijeenkomsten is de bijeenkomst in De Leyens op 11 september in De Sniep. Daarna volgen nog een aantal andere avonden: Meerzicht: 18 september in de wijkpost, Seghwaert: 25 september in De Sniep, Centrum: 2 oktober in 2 B-Home, Noordhove: 4 oktober in De Drie Hooibargen.

Het programma is voor alle avonden hetzelfde:

20.00-20.20 Inleiding speelbeleid
20.20-20.45 Gelegenheid tot vragen stellen
20.45-21.00 Pauze en gelegenheid inleveren keuzeformulier 21.00-21.45 Uitslag keuzeformulier en resultaat per blok bespreken 21.45-22.00 Resultaat van de avond en sluiting.

Inspraakronde
Na de eerste ronde bewonersavonden komt de formele inspraak. Deze begint medio week 42 en eindigt in week 47. Vervolgens verwerkt de gemeente de reacties waarna de besluitvorming plaatsvindt. Daarna houdt de gemeente een enquête over de inrichting van de speelplekken onder de kinderen en ouders die binnen een straal van 150 meter van deze plek wonen. Deze ontvangen de bewoners in december 2006. De enquête bestaat uit een aantal speeltoestellen/-elementen waaruit gekozen kan gaan worden. Ook is er in januari 2007 een inloopbijeenkomst waar de keuze kan worden gemaakt. Over de invulling van die bijeenkomst informeert de gemeente de belangstellenden in een later stadium. De speelplekken worden in het voorjaar van 2007 gerealiseerd.