Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief BOEi september 2006

Het zomerreces voor de Tweede Kamer is voorbij en de Kamerleden die monumentenzorg in hun portefeuille hebben, zijn deze zomer door ons vergast op een rijk geïllustreerd boekwerkje over ijzergieterij de DRU in Ulft. Onze boodschap was dat wij héél content zijn met de eenmalige injectie voor "achterstanden". Deze injectie is onderdeel van de nieuwe instandhoudingsregeling (BRIM). Jammer is dat bij de verdeling van die eenmalige middelen als criterium geldt dat de monumenten in een beschermd stads- en dorpsgezicht moeten liggen. Industriële monumenten in het algemeen, en de DRU in het bijzonder, liggen nu eenmaal niet in zulke gebieden! De monumenten van "arbeid en techniek" zijn daarvoor nog te jong. Dat geldt ook voor de DRU, waarvan de geschiedenis toch wel zo'n 250 jaar teruggaat. Een industrieel gebied dat zich kan meten met de Zaanstreek of de industriële havens van Amsterdam.

Met vriendelijke groet,
Arno Boon, directeur
DRU op TV

Het programma "Restoration" dat de AVRO eind dit jaar gaat uitzenden, zal onder meer aandacht besteden aan de DRU in Ulft. Voor dit programma zijn 15 monumenten geselecteerd die hard aan restauratie toe zijn. Een van die gebouwen is het "portiersgebouw" op het DRU-terrein. De programmamakers hebben in dat complex waar allerlei culturele functies komen, het deel geselecteerd waar de bibliotheek komt. Om dat deel van het complex te restaureren is ca. 1 mln. euro nodig. Dat is ongeveer de prijs die het monument krijgt dat de finale haalt op 17 december. Deze prijs is beschikbaar gesteld door de BankGiroLoterij.

Badkuipenfabriek ook in het nieuws

Begin augustus was de badkuipenfabriek op het DRU-terrein in het nieuws. De Woonkrant van de Telegraaf besteedde uitgebreid aandacht aan dit initiatief van BOEi om "ijzervreters" letterlijk de ruimte te geven hun eigen woon- en werkpaleis te bouwen. De reacties stroomden vervolgens binnen. De badkuipenfabriek zal in 16 eenheden opgedeeld worden. BOEi levert een restauratieplan, maar daarmee houdt de bemoeienis op. Het is dan aan de nieuwe eigenaren om hun "gebouwkavel" zó in te richten dat zij er goed uit de voeten kunnen; om te werken, te wonen of een mix. Op 21 oktober wordt een open dag georganiseerd om belangstellenden tot in detail te informeren en te komen tot een selectie van gegadigden.

Peter Noordanus commissaris

Het bestuur van BOEi, de Raad van Commissarissen, is sinds juni versterkt met Peter Noordanus. Noordanus kreeg als wethouder van Den Haag bekendheid en trad, na enkele jaren voor Boer & Croon gewerkt te hebben, toe tot de Raad van Bestuur van AM. Na de verkoop van AM aan BAM en ING werd Noordanus bestuursvoorzitter. Hij vervangt in de Raad van Commissarissen Peter Ruigrok die in het voorjaar bij AM vertrok.

Symposium

Op 20 september is het jaarcongres "herbestemming industrieel erfgoed". Dit jaarcongres, inhoudelijk ondersteund door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en BOEi, vindt plaats in Dordrecht en heeft als thema grootschalige industriegebieden aan het water. Besproken worden de kenmerken van dergelijke industriegebieden, de rol van marktpartijen, de mogelijke nieuwe functies en de financiële haalbaarheid. Meer informatie over dit symposium vindt u op www.realestatemagazine.nl of via Thera van Bockel van Arko Conferences op nummer 030 602 8095 of conferences@arko.nl

CONTACTINFORMATIE

BOEi
(033) 253 95 35
info@boei.nl
www.boei.nl

BOEi is een initiatief van AM, Bouwfonds MAB Ontwikkeling, NS Vastgoed, Bank Nederlandse Gemeenten en Triodos Bank