Gemeente Wageningen

Gemeente Wageningen stimuleert particulier landschapsonderhoud

Het college van B&W van de gemeente Wageningen heeft ingestemd met een nieuwe beleidslijn waarmee het verbranden van kap- en snoeihout voor particulieren, onder voorwaarden, mogelijk wordt gemaakt. Met het rijk en de provincie geeft de gemeente er echter de voorkeur aan dat snoeihout op rillen (een houtwal van dood hout) wordt gezet of wordt versnipperd, omdat verbranden milieuhinder en gevaar oplevert. Maar als verwerken op eigen terrein niet kan, kan bij de gemeente een vergunning voor verbranden worden aangevraagd. Doel van de regeling is om het particulier landschapsonderhoud te stimuleren.

Beperkingen
Het snoeihout mag alleen verbrand worden in de periode 1 november tot 30 april. De vuurplaats moet zijn aangelegd op zand. Het vuur mag niet groter zijn dan 5 m3, dus bij meer afval moet dit geleidelijk op het vuur worden gegooid. Op de dag van verbranding moet de brandweer nog speciaal om toestemming worden gevraagd in verband met weersomstandigheden en brandgevaar bij droogte. De vergunning moet een maand tevoren worden aangevraagd en kost EUR 50,-. Een nadere toelichting en een aanvraagformulier kan bij de gemeente - cluster loket, telefoon 0317-492700 - worden aangevraagd. Fruittelers met laagstamboomgaarden kunnen echter niet meedoen aan deze regeling, omdat onderhoud van die bomen niet valt onder landschapsonderhoud. Alleen wanneer fruittelers met een advies van de Plantenziektekundige Dienst kunnen aantonen dat het fruithout ziek is, kunnen ze een vergunning krijgen om het hout te verbranden.

Handhaving
De politie ziet toe op alle brandjes in de gemeente, want open vuur is zonder vergunning verboden. Bij een brandje dat is aangestoken zonder vergunning wordt altijd proces-verbaal opgemaakt. Wanneer er wel een vergunning is afgegeven, maar er wordt niet voldaan aan de voorschriften, wordt ook proces-verbaal opgemaakt. De boete kan variëren van EUR 110,- tot EUR 660,-.