Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Johan Oosterman benoemd tot hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde

Dr. J.B. (Johan) Oosterman is met ingang van 1 september 2006 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Oudere Nederlandse Letterkunde. Het onderzoek is maakt deel uit van het Institute for Historical, Literary and Cultural Studies.

Johan Oosterman (1962, Veendam) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde in 1988 (cum laude) zijn doctoraalexamen. Hij promoveerde in 1995 aan de Rijksuniversiteit Leiden bij prof. F. van Oostrom op de dissertatie: De gratie van het gebed. Middelnederlandse berijmde gebeden: overlevering en functie. Van 1997 - 2000 was Oosterman verbonden aan de Universiteit van Antwerpen en sinds 2002 is hij als docent/onderzoeker werkzaam bij Radboud Universiteit Nijmegen.

Oosterman was een van de samenstellers van het Repertorium van het Nederlandse lied tot 1600 en van de uitgave van Het Antwerps Liedboek. Thans verricht hij onderzoek naar de rederijkers Anthonis de Roovere en Anna Bijns.
Oosterman voorts onder meer betrokken bij de voorbereiding van tentoonstellingen over Heiligenlevens en heiligenverering in de Nederlanden (Den Haag, 1997), het Nederlandse lied tot 1600 (Leiden, 2001) en het project `De Nederlandse liederen uit het Chansonnier van Hieronymus Lauweryn van Watervliet', festival van Vlaanderen 2004. De dubbel-cd met opnamen van deze liederen is begin september gepresenteerd bij het Festival Oude Muziek in Utrecht. Vorig jaar was Johan Oosterman in het nieuws vanwege zijn ontdekking van de oudste contrareformatorische Nederlandse liedbundel, met daarin het oudste Nederlandstalige lied tot Sint Radboud. De nieuwe hoogleraar is onder meer lid van de redactie van Literatuur .