Radboud Universiteit Nijmegen


Interessante transfer in sociale wetenschappen

Een opmerkelijke transfer in de sociale wetenschappen. Prof. Ap Dijksterhuis (37), internationaal vermaard vanwege zijn onderzoek naar het onbewuste, komt met zijn onderzoeksgroep van zeven mensen vanuit de Universiteit van Amsterdam naar Nijmegen. Het onderzoek van Dijksterhuis is een waardevolle aanvulling op het belangrijkste onderzoeksterrein van het Behavioural Science Institute: cognition and behaviour.

Dijksterhuis doet onderzoek naar onbewuste processen. Preciezer: naar de rol van het onbewuste bij het nemen van beslissingen, in creativiteit, in waarneming en in verschillende vormen van sociaal gedrag.
De hoogleraar publiceerde over onbewuste imitatie, subliminale perceptie, de verschillen tussen impliciete en expliciete attitudes, onbewust doelgericht gedrag en over onbewuste processen in beslissen. Recent onderzoek van Dijksterhuis laat zien dat beslissingen genomen na onbewust nadenken vaak beter zijn dan beslissingen die genomen zijn na bewust nadenken. Voor dit onderzoek ontving hij vorig jaar - als eerste Nederlander - de Early Career Award van de APA (American Psychological Association), een prijs voor succesvolle, veel publicerende jonge onderzoekers. In datzelfde jaar kreeg hij een Vici-subsidie, een NWO-topsubsidie voor excellente ervaren onderzoekers om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Vanwaar deze opmerkelijke transfer?
Dijksterhuis: "Er zijn meerdere redenen, maar de belangrijkste is dat de faciliteiten in Nijmegen beter zijn. Er is hier meer geld, en het beleid van de Radboud Universiteit is veel meer gericht op onderzoek dan het beleid van de Universiteit van Amsterdam. Ook wordt onderzoek binnen de psychologie hier echt ondersteund. Op de UvA ondersteunen ze bèta-wetenschappen en medische wetenschappen, en voor de rest blijft er weinig over. Bovendien is de sectie sociale psychologie hier nog beter dan in Amsterdam, en goede collega's zijn enorm belangrijk."

De Radboud Universiteit is de nieuwe hoogleraar niet onbekend: hij is er opgeleid en deed er zijn promotie en geniet inmiddels internationale reputatie. Het Behavioural Science institute is een voor Nederland unieke onderzoekschool die het gehele gebied van de behavioural science omvat. Collega-onderzoekscholen op het gebied van de gedragswetenschap richten zich veelal op één subdiscipline. In juli jl. kreeg het BSI de KNAW-erkenning.