Provincie Utrecht

Wijk bij Duurstede en De Rietplas Houten blijven van kracht!

Zwemwaarschuwingen Gravenbol Wijk bij Duurstede en De Rietplas Houten blijven van kracht!

7-9-2006 -

Bij de officiële zwemgelegenheden Gravenbol, de dode arm bij de Nederrijn, in Wijk bij Duurstede en De Rietplas in Houten zijn nog steeds drijflagen cyanobacteriën (blauwalgen) aanwezig. Voor de hondenzwemplaats Gravenbol in Wijk bij Duurstede geldt hetzelfde. Door de nog vrij hoge watertemperatuur (19 graden Celsius) blijven de condities voor de groei van de blauwalgen overeind. Drijflagen zijn te herkennen aan een blauwgroene kleur, lijkend op groene soep. De provincie Utrecht adviseert om niet te gaan zwemmen in Gravenbol en De Rietplas.

De waarschuwingen zijn begin augustus afgegeven en gelden nog steeds. Naar het zich laat aanzien blijven de drijflagen van blauwalgen nog wel enige tijd aanwezig en blijven de waarschuwingen van kracht. Op 1 oktober a.s. loopt het zwemseizoen af. Vanaf dat moment wordt de kwaliteit van het zwemwater niet meer gecontroleerd. Daarom wordt zwemmers geadviseerd om na afloop van het zwemseizoen goed op mogelijke drijflagen te letten.

Vergiftigingen door cyanobacteriën komen via de mond tot stand. Ook kan bijvoorbeeld huidirritatie optreden. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftigingen. In drijflagen kunnen door afbraak en rotting van algen hoge concentraties giftige stoffen gevormd worden die schadelijk zijn voor mens en dier. Zwem daarom nooit in drijflagen!

Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met cyanobacteriën kunnen mensen last krijgen van verschijnselen als hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. Deze verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen doorgaans vanzelf. Echter, ook andere bacteriën en virussen kunnen bovengenoemde klachten veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts bij ernstige gezondheidsklachten na het zwemmen.

Zodra de drijflagen verdwenen zijn en als uit de metingen (tot 1 oktober) blijkt dat de waterkwaliteit weer voldoende is, wordt de waarschuwing opgeheven. Echter, als de situatie verslechtert, wordt de waarschuwing omgezet in een zwemverbod.

Kijk voor de meest recente informatie over zwemwater op teletekst pagina 725. Ook kunt u contact opnemen met de zwemwatertelefoon van de provincie Utrecht, 030-2582158 of kijk op www.provincie-utrecht.nl.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 0302583151