Nederlandse Politiebond


VPL-advies collega's met HPT en/of WAO-uitkering

Gepubliceerd: donderdag 07 september 2006.

De NPB adviseert collega's met een herplaatsingstoelage (HPT) en/of een WAO-aanvulling contact op te nemen met de salarisadministratie van hun korps en de uitbetaling van hun levenslooptoelage voorlopig te laten uit- stellen. In een aantal korpsen is inmiddels besloten de minister van BZK en de vakbonden op deze manier extra tijd te bezorgen om een oplossing te vinden voor de nadelige gevolgen van de nieuwe VPL-regeling voor (gedeel- telijk) arbeidsongeschikte collega's.

Volgende maand wordt voor het eerst de in de CAO afgesproken levenslooptoelage door de minister van BZK beschikbaar gesteld met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar. Dat betekent dat de meeste politieambtenaren in de derde week van september aan hun korps moeten doorgeven of ze die toelage over het jaar 2006 willen gebruiken als inleg voor levensloopsparen of niet.

Lood om oud ijzer
Voor politieambtenaren van wie het inkomen gedeeltelijk bestaat uit een HPT en/of WAO-aanvulling is deze keuze vooralsnog van ondergeschikt belang. Als de huidige uitkeringsregels niet worden aangepast, zal de levenslooptoelage van de werkgever sowieso (of zij nu gebruikt wordt om te sparen of niet) als een verhoging van het zelfverdiende inkomen worden beschouwd en dus leiden tot een dienovereenkomstige verlaging van de UWV/ABP-uitkering.

Op zoek naar een oplossing De minister van BZK en de politiebonden NPB, ACP en VMHP zijn het erover eens dat collega's met een HPT en/of WAO-uitkering niet op die manier de dupe mogen worden van de nieuwe VPL-regeling. Ze zijn dan ook gezamenlijk bezig het ABP en de UWV zover te krijgen om de regels op dit punt te veranderen, maar dat valt niet mee. Sterker nog: de laatste weken is duidelijk geworden dat het vinden van een oplossing voor dit probleem een stuk lastiger gaat worden dan gedacht.

Tijd winnen
Het nog even 'vasthouden' van de levenslooptoelage door de korpsen zorgt ervoor dat er in oktober geen voldongen feiten ontstaan ten nadele van de genoemde groep poli- tieambtenaren. De NPB gaat ervan uit zeker gezien de inhoudelijke overeenstemming tussen de bonden en de minister van BZK dat alle korpsen loyaal zullen meewerken aan deze tijdelijke oplossing.

Heeft u collega's voor wie dit advies van belang kan zijn? Geef het dan zo spoedig mogelijk aan hen door!

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 07 09 2006 NPB