Project Gemeente Westland

begonnen
Donkerperiode glastuinbouw weer begonnen

De donkerperiode is sinds 1 september weer van kracht. Dit betekent voor de glastuinbouwsector dat er tussen 20.00 uur en 24.00 uur geen lichtuitstraling als gevolg van assimilatiebelichting mag plaatsvinden. Net als in voorgaande jaren zullen de gemeente Westland en de milieupolitie Haaglanden controleren op de eisen ten aanzien van assimilatiebelichting. Overtredingen worden door beide instanties strikt gehandhaafd.

Sinds kort gelden er nieuwe regels voor telers die assimilatiebelichting toepassen. De belangrijkste regels zijn:


- Tussen 20.00 en 24.00 uur (donkerperiode) mag alleen assimilatiebelichting toegepast worden als er bovenafscherming aanwezig is die meer dan 85% van het licht tegenhoudt.
- Indien een teler kiest voor schermdoek dat tussen 85% en 95% van het licht tegenhoudt dan dient dit doek ook te worden gebruikt buiten de donkerperiode.

- Een kas met doeken boven 95% wordt beschouwd als lichtdicht.
- Als er voor het klimaat in de kas delen van de bovenschermen worden geopend, bestaat het risico dat er - ondanks een goed schermdoek - niet aan de eisen wordt voldaan.

- De mate van lichtdoorlaatbaarheid van schermdoek wordt bepaald op basis van de fabrikantgegevens.

- Uiteraard dienen gevels tussen zonsondergang en zonsopgang tijdens belichten afgeschermd te worden, zodanig dat het licht op 10 meter van de gevel met 95% is gereduceerd.

Last van licht
Inwoners van de gemeente Westland die menen last te hebben van assimilatiebelichting en die vermoeden dat de regels niet worden nageleefd kunnen dit doorgeven aan het Meldpunt Leefomgeving, of telefonisch 0174-673499.