Provincie Gelderland

particulieren realiseren meer nieuwe natuur in gelderland

In 2005 hebben particulieren in Gelderland voor 246 ha nieuwe natuur gezorgd door gronden aan te kopen en te beheren. Dat is ten opzichte van 2004 een groei van meer dan 100 ha. Gedeputeerde Harry Keereweer is verheugd over het succes.

Het in 2004 ingezette beleid om particulieren bij de realisatie van nieuwe natuur te betrekken, begint vruchten af te werpen. Dat blijkt uit de rapportage van de Dienst Landelijk Gebied 'Realisatie nieuwe natuur en agrarische natuur 2005', waarvan de conclusies zijn vervat in een Statennotitie die GS vandaag hebben vastgesteld en die op 11 oktober wordt aangeboden aan de Statencommissie Landelijk Gebied.

Keereweer verwacht in 2006 een verdere groei van nieuwe natuur door particulieren omdat ook particulieren sinds januari grond voor natuurontwikkeling kunnen kopen van het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL). In de voorgaande jaren konden alleen terreinbeherende organisaties (tbo's) zoals het Geldersch Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten grond kopen van het BBL. Het BBL is een onderdeel van de Dienst Landelijk Gebied en koopt (landbouw)gronden aan namens de overheid voor nieuwe natuur.

Gelderland werkt aan een Ecologische Hoofdstructuur (EHS); de aanleg van een duurzaam, samenhangend netwerk van grote en kleine natuurgebieden, verbonden door ecologische verbindingszones. In het Streekplan 2005 geeft de provincie aan in 2018 de EHS gerealiseerd te hebben. Daarvoor moet op aangewezen plaatsen in Gelderland van landbouwgrond -op vrijwillige basis natuurgebied worden gemaakt en moet het gebruik van landbouwgronden mede worden gericht op de natuur door agrarisch natuurbeheer.

In totaal moet ongeveer 19.000 ha nieuwe natuur worden ingericht waarvan ca. 4000 ha door particulieren en ca. 15000 ha door tbo's. De realisatie van agrarisch natuurbeheer en de realisatie van nieuwe natuur door particulieren ligt op schema om aan de doelstelling in 2018 te voldoen. De realisatie van nieuwe natuur door terreinbeherende organisaties blijft achter bij de doelstelling. Op dit moment hebben zij ruim één derde gerealiseerd van de ongeveer 15.000 ha die in 2018 natuurgebied moeten zijn.

Dat de doelstelling voor realisatie door tbo's niet is gehaald komt omdat er in 2005 weinig BBL-gronden zijn doorgeleverd aan de terreinbeherende organisaties. Dit komt doordat er geen grote landinrichtingsprojecten in 2005 in de fase van de grondoverdracht zijn gekomen. De komende jaren zal dat wel het geval zijn waardoor de achterstand zal afnemen. Ook heeft het BBL in 2005 weinig grond aan kunnen kopen omdat daarvoor te weinig geld van het Rijk komt. Ook voor de komende PMJP periode ziet het ernaar uit dat de middelen beperkt zullen zijn. De provincie zal in het Provinciaal Meerjaren Programma (PMjP) 2007-2013 nadruk leggen op de inzet van de huidige BBL-grondvoorraad voor realisatie van nieuwe natuur. Ongeveer 3000 ha BBL-grond is op dit moment beschikbaar.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u tijdens kantooruren terecht bij afdeling Communicatie, Eva Wassenburg, tel. (026) 359 90 25, e-mailadres: e.wassenburg@prv.gelderland.nl. Na kantooruren kunt u bellen met onze piketmedewerker, tel. (06) 50 27 30 53.