Gemeente Hellendoorn


BOS aan zet in Groot Lochter â subsidie van 2 ton

De Gemeente Hellendoorn ontvangt opnieuw een bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het kader van de Buurt, Onderwijs en Sport (BOS)-impuls. De BOS-impuls is erop gericht gemeenten te ondersteunen bij hun aanpak van achterstanden van jeugdigen tot 19 jaar op diverse gebieden zoals gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding en sport en bewegen. Ditmaal is er een subsidie van ⬠200.000,- toegewezen voor de uitvoering van het project "BOSaanZ in Groot Lochter". Het geld wordt beschikbaar gesteld voor de periode 2007-2010. Het project "BOSaanZ in Groot Lochter" is alweer het derde BOS-project waarmee de Gemeente Hellendoorn mogelijkheden en kansen creëert voor een bepaald projectgebied.

Streven
Het project "BOSaanZ in Groot Lochter", met als ondertitel "een wijk in ontwikkeling", streeft naar een intensievere samenwerking tussen organisaties in de wijk en een uitbreiding van het (sport)activiteitenaanbod waardoor er een meer samenhangend en sluitend aanbod voor jongeren ontstaat. Verder wordt ingezet op het vergroten van de sociale samenhang in de wijk, het verbeteren van de hulpverlening voor jongeren en hun ouders en een vroegtijdige signalering van sociaal-emotionele en maatschappelijke problemen.

Arrangement
In samenwerking met meerdere belanghebbenden, zoals de basisscholen "Lochtersnest", "Prins Clausschool" en "De Wingerd", de wijkvereniging, de sportverenigingen, maar ook externe partners zoals de GGD Regio Twente en de Sportraad Overijssel, wordt inhoud gegeven aan een 'arrangement' van concrete activiteiten. Zo bestaat bijvoorbeeld het idee om de ouders te ondersteunen bij de opvoeding, maar ook een verbetering van het bewegingsonderwijs en het opzetten van een actief naschools programma zijn belangrijke aspecten. Voor het bewegingsonderwijs wordt een vakleraar aangetrokken en voor naschoolse activiteiten kan gedacht worden aan bijvoorbeeld spelen, beeldende kunst, muziek, streetdance, weerbaarheidstraining of jeugd-EHBO. Voor de diverse onderdelen wordt onder andere samengewerkt met de basisscholen, sportverenigingen, muziekschool, wijkagent, kinderopvang, thuiszorg, GGD en de wijkvereniging.

Effecten
De verwachting is dat als gevolg van meer samenwerking tussen buurt-, onderwijs- en (sport)instellingen uit de wijk, de ontwikkeling van een actief naschools (sport)programma voor de jeugd en het aanbieden van professionele begeleiding, een betere invulling kan worden gegeven aan de vrijetijdsbesteding van jongeren. Uiteindelijk zal dit positieve effecten opleveren ten aanzien van de woonleefbaarheid en het veiligheidsgevoel van de wijkbewoners.