Politie Gelderland-Midden

Brandgevaarlijke hennepplantage opgeruimd

Publicatiedatum: 7-9-2006 16:58:43

Nijkerk - De politie in de unit Noord heeft donderdag 7 september bij een inval in een woning in het centrum van Nijkerk niet alleen een brandgevaarlijke hennepplantage aangetroffen, maar ook een beginnende brand kunnen voorkomen. In een voor de plantage ingerichte slaapkamer dreigde een doek op een houten plaat in brand te vliegen. De schroeischade was aanzienlijk, een penetrante brandlucht hing al in de woning.

In de flatwoning op de begane grond bleken twee slaapkamers ingericht te zijn voor de hennepteelt. Zon 550 stekjes en een 5-tal moederplanten werden aangetroffen. Met twee zogenaamde assimilatielampen werden dag- en nachtritme en warmte voor de planten geregeld. Ramen waren afgedekt met houten schotten. Voedsel en vocht kregen de planten uit de naastgelegen doucheruimte. Verder werd in de woning een electriciteitssnoer gevonden, waarvan de isolatie grotendeels was gesmolten. Het electriciteitsbedrijf is ter plaatse geweest om onderzoek te doen naar de energievoorziening van de verschillende ruimten en deze waar nodig weer in originele staat te brengen.

Net op tijd
Volgens deskundigen is de plantage net op tijd opgeruimd. Er zou volgens hen sprake zijn geweest van een reëel brandgevaar. Aangenomen mag worden dat daarbij ook gevaar zijn ontstaan voor naast- en bovenliggende flatwoningen. Al met al voldoende redenen voor de politie om proces-verbaal op te maken tegen de bewoner van het pand, die overigens niet thuis werd aangetroffen. Zijn identiteit is inmiddels wel bekend. De planten en benodigde apparatuur zijn uit de woning gehaald en vernietigd.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden
district West-Veluwe Vallei
Harry Munniksma
0318 688221

---