Rijksuniversiteit Groningen
Vergelijking met anderen in Nederlandse en Spaanse cultuur
Date: September 7, 2006

Als je wilt weten hoe je presteert op bepaalde gebieden, kun je jezelf vergelijken met je vrienden, collega's of familieleden. In haar promotieonderzoek onderzocht Carmona Rodríguez dit proces van sociale vergelijking onder studenten en onder Nederlandse en Spaanse werknemers. Uit de resultaten van de studenten bleek onder meer dat de gevoelens en gedachten als gevolg van sociale vergelijking van belang zijn voor hun zelfvertrouwen en prestaties. Naarmate studenten zich minderwaardiger voelden ten opzichte van anderen die beter presteerden, geloofden ze minder in hun eigen kunnen.

Vervolgens bleek uit de resultaten van werknemers dat sociale vergelijking invloed heeft op betrokkenheid bij de organisatie en zelfs op gevoelens van burn-out een jaar later. Opmerkelijk zijn de culturele, situationele en sekseverschillen in sociale vergelijkingsprocessen op de werkvloer. Zo kennen Nederlanders in vergelijking met Spanjaarden sterkere gevoelens van superioriteit nadat ze zich hebben vergeleken met een minder presterende persoon. Een situationeel verschil is dat werknemers in de private sector, meer dan die in de publieke sector, gemotiveerd worden door anderen die het beter doen; ook hebben ze sterkere gevoelens van superioriteit na de vergelijking met anderen die het slechter doen. Tot slot vergelijken vrouwen in de private sector zich meer met mannen dan met vrouwen.

Carmen Carmona Rodríguez (Valencia, Spanje 1977) studeerde psychologie aan de Universiteit van Valencia. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Sociale en Organisatiepsychologie van de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG. /GG
Datum en tijd


7 september 2006, 16.15 uur
Promovendus


mw. C. Carmona Rodríguez
Proefschrift


Social comparison in Dutch and Spanish organizations
Promotores


prof.dr. A.P. Buunk en prof.dr. J.M. Peiró Silla
Faculteit


gedrags en maatschappijwetenschappen
Plaats


Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Informatie


mw. C. Carmona Rodríguez, tel. (050) 363 6768, e-mail c.carmona@rug.nl (werk), tel. 06 12 90 24 01 (privé)

Last modified: August 30, 2006 15:22